c S

Z letom 2018 prenehanje nekaterih varčevalnih ukrepov

04.01.2018 08:09 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Z novim letom se premije dodatnega pokojninskega zavarovanja za 150.000 javnih uslužbenk in uslužbencev vračajo na polno višino, delu zaposlenih na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih pa se zvišujejo osnovne plače, so v sporočilu za javnost izpostavili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Kot so spomnili, so z novim letom prenehali veljati nekateri varčevalni ukrepi v javnem sektorju. Med drugim se po petih letih na polno višino, kot je veljala pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ v letu 2012, vračajo premije dodatnega pokojninskega zavarovanja. Po navedbah Sviza je od 1. januarja mesečna premija za najnižji premijski razred 28,1 evra, za najvišjega pa 57,75 evra.

Polne pokojninske premije se bodo izplačale pri januarski plači, so še zapisali v sindikatu in obenem poudarili, da se je Sviz v preteklih letih postavil na čelo redkih sindikatov, ki so tudi v času največje varčevalne histerije vztrajali, da premij dodatnega pokojninskega zavarovanja ni sprejemljivo - niti začasno - popolnoma ukiniti.

V letošnjem letu bodo sicer vsi zaposleni - tudi tisti z višjimi plačami - dobili regres za letni dopust v višini zakonskega minimuma. Prav tako letos preneha veljati omejitev pri številu dni dopusta, ki je bila uveljavljena z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Veljati preneha tudi t. i. prisilna upokojitev za vse, ki bodo polne pogoje za upokojitev izpolnili letos, prav tako pa neha veljati prepoved sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb v javnem sektorju.

V Svizu ob prenehanju veljave varčevalnih ukrepov opozarjajo tudi, da se v skladu z aneksom h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja s 1. januarjem zvišujejo osnovne plače delu zaposlenih na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Kot so pojasnili, gre za zvišanje na podlagi dogovora, ki so ga z vlado leta 2015 podpisali Sviz, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze ter Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir), ne pa tudi Visokošolski sindikat Slovenije, da se osnovne plače asistentom brez doktorata znanosti, visokošolskim učiteljem lektorjem, bibliotekarjem, organizatorjem praktičnega usposabljanja, učiteljem veščin, visokošolskim učiteljem predavateljem ter učiteljem slovenščine na tujih univerzah letos zvišajo za en ali dva plačna razreda.