c S

Po decembrskih napovedih stavk nadaljevanje dialoga med sindikati in vlado za mizo in prek medijev

03.01.2018 08:52 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Po decembrskih napovedih več stavk sindikatov javnega sektorja je v dneh po novem letu pričakovati nadaljnje pogovore z vladno stranjo. Sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, naj bi danes še uskladili skupne stavkovne zahteve, na novinarski konferenci pa se bodo odzvali na izjave predstavnikov vlade glede sindikalnih zahtev.

V Počivavškovi pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja so priprave na stavko, ki naj bi bila 24. januarja, že začeli, niso pa še navedli konkretnega seznama sindikatov, ki bodo v stavki sodelovali. Na današnjem srečanju naj bi tudi še uskladili stavkovne zahteve, saj naj bi se te po posameznih panogah tudi nekoliko razlikovale. V pogajalski skupini se sicer ne strinjajo z načinom pogajanja o odpravi plačnih anomalij, med skupnimi stavkovnimi zahtevami, ki so jih predstavili že pred časom, pa je tudi začetek odprave preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov.

Na skupni novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam pa bosta predsednika omenjenih organizacij Lidija Jerkič in Počivavšek danes predstavila širši pogled na ravnanje vlade v zvezi s pogajanji v javnem sektorju in odziv na izjave predstavnikov vlade glede zahtev sindikatov javnega sektorja.

Vlada je sicer ocenila, da bi izpolnitev zahtev sindikatov, ki se jih da ovrednotiti, državni proračun stala okoli 750 milijonov evrov. Tako naj bi zvišanje plačne lestvice za osem odstotkov terjalo 352 milijonov evrov, višje uvrstitve delovnih mest in nazivov nad 26. plačnim razredom pa 393 milijonov evrov.

Ta teden naj bi se tudi nadaljevala pogajanja med vladno stranjo in poklicnimi gasilci, ki ta teden pričakujejo podpis stavkovnega sporazuma, sicer bodo 10. januarja izvedli dvodnevno stavko. Za 12. februarja so stavko napovedali še policisti, za 14. februarja pa šolniki.