c S

Ustavno sodišče zavrglo pobudo rektorja mariborske univerze

22.12.2017 18:18 Maribor, 22. decembra (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo pobudo rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leti 2016 in 2017. Kot je razvidno iz sklepa, se je za to odločilo soglasno, ker pobudnik ne izkazuje pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti.

Odvetniška pisarna Ulčar & partnerji je pobudo v imenu Tičarja vložila zoper člene zakona, ki urejajo prenehanje veljavnosti pogodbe o zaposlitvi zaradi izpolnitve upokojitvenih pogojev in pogoje za podaljšanje dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja v letu 2016 oziroma 2017.

Rektor je namreč mnenja, da so ti v neskladju z ustavno zagotovljenimi načelom pravne varnosti, načelom enakosti pred zakonom, volilno pravico ter avtonomijo univerze in drugih visokih šol. Po njegovem mnenju je rektor univerze funkcionar v smislu zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ne javni uslužbenec, kar pomeni, da se zanj zakon o javnih uslužbencih, s tem pa tudi oba po njegovem sporna zakona, ne morejo uporabiti.

Ob tem Tičar zatrjuje, da izpodbijane določbe neposredno in retroaktivno posegajo v njegove pridobljene pravice, saj predstavljajo zakonsko oviro, ki mu preprečuje dokončanje rektorskega mandata, ki ga je pridobil na splošnih in neposrednih volitvah univerze pred uveljavitvijo teh zakonov.

Ustavni sodniki pa so ugotovili, da lahko pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti da tisti, ki izkaže svoj pravni interes, ta pa je podan, če predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, katerega oceno pobudnik predlaga, neposredno posega v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj.

Sodišče ocenjuje, da tega v konkretnem primeru ni mogoče potrditi, saj pogodba o zaposlitvi zaradi izpolnjevanja upokojitvenih pogojev preneha veljati na podlagi dokončnega sklepa delodajalca, zoper kar je mogoče sprožiti delovni spor. V zvezi z odločitvijo o predčasnem prenehanju mandata pa je mogoče sprožiti upravni spor, še zlasti, ker gre za prenehanje mandata, ki je bil pridobljen na volitvah.

V obeh sodnih postopkih ima pobudnik možnost predlagati tudi izdajo začasne odredbe in na ta način zavarovati svoj pravni položaj, ustavno sodišče pa v takih primerih šteje, da se lahko pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanih predpisov.

Do odločitve ustavnega sodišča je prišlo le dan zatem, ko sta senat in upravni odbor mariborske univerze na izredni seji, na kateri so že pričakovali omenjeno odločbo, za zagotovitev normalnega poslovanja Univerze v Mariboru pooblastila za vodenje predali prorektorjem z Janom Žanom Oplotnikom na čelu.

Tičarju namreč z 31. decembrom 2017 preneha delovno razmerje, zato so prorektorje za vodenje pooblastili s 1. januarjem 2018 in do morebitnega preklica oz. najpozneje do izvolitve novega rektorja. Ob tem so sklenili še, da v primeru, če bi ustavno sodišče sprejelo tako odločbo, ki bi imela pozitivne učinke za Tičarja, poskrbijo za izvršitev odločbe in s tem za izognitev morebitnim visokim stroškom zaradi odškodninske tožbe.

Aktualnemu rektorju, ki tako izgublja pooblastila in zaposlitev na univerzi, se mandat sicer izteče šele 4. maja 2019, kot je med vrsticami že dal vedeti, pa ga najverjetneje čaka iskanje pravice še na evropskem sodišču.