c S

Odkrita streha opozorilo na nujnost obnove Prometne šole Maribor

27.12.2017 06:12 Maribor, 26. decembra (STA) - Nedavno neurje, ki je odkrilo del strehe Prometne šole Maribor, je novo opozorilo, da je nujna temeljita obnova te šole, ki se jo obljublja že dlje časa. Najnovejše poškodbe so začasno sanirali, v prihodnjem letu pa pričakujejo posluh pristojnega ministrstva, da se zadevo celovito uredi.

Vršilec dolžnosti direktorja šole Gregor Rak je pojasnil, da so uspeli sanirati del strehe, ki je bil najbolj poškodovan od vetroloma sredi decembra. "V naslednjem tednu bomo sanirali še del strehe v pritličju dijaškega doma ter nadstrešnico pred šolo, ki je še vedno zaprta za uporabo. Trenutni ukrepi šole predstavljajo urgentno sanacijo, s katero smo odpravili potencialno nevarnost za uporabnike šole ter zaščito premoženja," je povedal za STA.

Nastalo škodo so si predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ogledali in po besedah Raka dali ustno obljubo, da bo objekt Prometne šole Maribor uvrščen med prednostne objekte, ki so potrebni celovite sanacije zaradi energetske potratnosti ter dotrajane infrastrukture. Težava namreč ni le streha, ampak tudi odtočne cevi in druga infrastruktura. "Tako se predvideva, da bi streho šole v celoti obnovili že v letu 2018," je optimističen Rak.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so šoli predstavili in predlagali možnost prijave na razpis ministrstva za infrastrukturo za pridobitev nepovratnih sredstev iz evropske kohezijske politike. Po njihovih ocenah bi lahko sodila med projekte spodbujanja energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi.

V tem trenutku ocene vrednosti projekta ni možno napovedati, saj mora šola novelirati do sedaj že pripravljeno dokumentacijo z vsemi izračuni o potrebnih energetsko sanacijskih delih. Po navedbah ministrstva mora tudi poskušati pridobiti zasebnega partnerja, ki bi vstopil v ta projekt.

Trenutno je na šoli 758 dijakov in študentov. Na srednji šoli izobražujejo za poklica logistični tehnik in tehnik varovanja, na višji šoli pa za poklice inženir logistike, inženir varstva okolja in komunale ter ekonomist. Dijakom omogočajo bivanje v dijaškem domu, v šoli vožnje pa usposabljanje za pridobitev vozniškega izpita.