c S

Ali je utemeljeno stavkati pri zagotovljeni štiriodstotni rasti plače?

22.12.2017 08:43 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v odzivu na napovedi stavk pojasnila, da bo odprava nekaterih varčevalnih ukrepov in anomalij pri plačah v javnem sektorju leta 2018 pomenila štiriodstotno rast plačne mase, kar je več od načrtovane 2,8-odstotne. "Ali je utemeljeno stavkati, ko imaš zagotovljeno štiriodstotno rast plače?" je vprašala.

Vraničar Ermanova je na novinarski konferenci po današnji seji vlade pojasnila, da je okvir javnofinančne porabe za prihodnje leto določil državni zbor "in znotraj tega se moramo gibati". "Več kot bomo porabili za stroške dela, manj sredstev bo ostalo za druge namene," je poudarila.

Kot je pojasnila, je aktualna vlada začela z odpravljanjem omejevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju, ki so bili sprejeti "v času suhih krav", in jih kar nekaj tudi odpravila. Prav tako so po njenih besedah dogovorili velik del odprave anomalij pri vrednotenju delovnih mest, ki so bile storjene leta 2008, ko je bil uveljavljen sedanji plačni sistem. "Nobena vlada doslej ni naslovila tega problema anomalij, prav tako ni predlagala oziroma uveljavila kakih strukturnih sprememb na področju plačnega sistema, vse se je gradilo na začasnih ukrepih," je dodala.

Če nismo pripravljeni in sposobni sprejeti strukturnih ukrepov, ki bi plačni sistem uskladili z ekonomsko močjo države, je treba pač po njenem mnenju postopno odpravljati omejevalne ukrepe. Kot je pojasnila, so v ta namen za leto 2018 predvideli 2,8-odstotno rast mase sredstev za stroške dela v javnem sektorju.

Temu je treba po njenih besedah dodati še nekoliko več od predvidenih sredstev za odpravo plačnih anomalij, odpravo anomalij za direktorje zavodov in nepripravljenost sindikatov, da se pogovorijo o postopnosti ukinjanja omejevalnih ukrepov, zato bo "vse to skupaj zneslo štiri odstotke rasti za naslednje leto".

Premier Miro Cerar je v sredinem pogovoru za Radio Slovenija dejal, da razume, da si vsi želijo večje plače, a da vse zahteve skupaj znašajo skoraj 800 milijonov evrov, kar da je "absolutno preveč". Zatrdil je, da bo vlada nadaljevala pogajanja, a da vsem zahtevam naenkrat ne more ugoditi, saj bi bili "takoj spet v krizi". Po njegovih besedah nas zavezuje pravilo, da v dobrih časih privarčujemo kaj za slabe. Poudaril je, da plačni sistem ne razpada, da pa bi razpadel, če bi upoštevali vse zahteve sindikatov.

Po stavkovnih napovedih gasilcev, šolnikov in sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ter po že začeti stavki na Sovi so danes stavko vladi napovedali tudi policisti. Da so začeli stavkovne aktivnosti, pa so sporočili še iz dveh sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva.