c S

Tudi sindikata zdravstva in socialnega varstva začela stavkovne aktivnosti

21.12.2017 14:24 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Stavkovne aktivnosti sta začela tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, in sicer zaradi neuspešnih poskusov dogovora z vlado za odpravo anomalij v javnem sektorju. Prepričani so, da je njihovo delo premalo vrednoteno, še posebej po vladnem popuščanju zaradi pritiskov posameznih poklicnih skupin.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost sindikatov, ki po njihovih navedbah združujeta 80 odstotkov vsega organiziranega članstva v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v Sloveniji, zaposleni v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih upokojencev, centrih za socialno delo, posebnih socialnovarstvenih zavodih, lekarnah, zdraviliščih in drugih ustanovah delajo vse dni v letu, tudi ob nedeljah in praznikih in tudi ponoči.

S tem, ko je vlada popustila pritiskom in posameznim poklicnim skupinam selektivno dvignila plače, so po njihovem prepričanju nastale nove anomalije. "S tem vlada kaže, da ni sposobna izpeljati dogovora na ravni socialnega dialoga in nas, sindikate, sili v zaostrovanje sindikalnih aktivnosti," so navedli.

Svoje zahteve vežejo tudi na dogovorjeno z zdravniki, saj si, kot so zapisali, ne morejo "predstavljati delovanja zdravstvenega sistema brez ustrezne primerljivosti zdravstvenih delavcev in sodelavcev".

Kot so spomnili v sindikatih zdravstva in socialnega varstva v današnjem sporočilu za javnost, si že vrsto let prizadevajo za uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki so zapisani v modri knjigi standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi. Opozorili so tudi, da pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, ponekod tudi v zdravstvu že dosega kritične meje, zaposleni so iztrošeni, kar se odraža tudi v bolniški odsotnosti. Zahtevajo pa tudi spoštovanje prostih vikendov, ustrezno plačilo praznikov in nedelj ter nočnega dela.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerim sta podpisana predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar in predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič, bodo stavkovne zahteve oblikovali in predložili vladni pogajalski skupini.

Med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja sicer potekajo pogajanja o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom, a so ta teden ugotovili, da s sindikalnima skupinama ni mogoče skleniti dogovora o parafi sporazuma. Omenjenim pogajanjem pa naj bi sledil tudi dogovor o odpravi odstopanj, do katerega je prišlo zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.