c S

Koncesijska dajatev od študentskega dela odslej tudi za investicije

20.12.2017 08:07 Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ je danes s 66 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov. Spremembe bodo omogočale večjo fleksibilnost pri porabi sredstev, saj bodo zbrana sredstva lahko namenjali tudi neposredno za financiranje investicijskih projektov.

Poleg tega novela razširja namen porabe koncesijskih sredstev, in sicer pri javnih visokošolskih zavodih na gradnjo, nakup, rekonstrukcijo, prenovo in vzdrževanje, na področju študentskih domov pa razširja krog upravičencev tudi na dijaške domove in možno porabo sredstev na nakup, razširitev, rekonstrukcijo, vzdrževanje in opremljanje.

Z novelo se tako omogoča poraba sredstev ne le za odplačilo kreditov, pač pa tudi za neposredno financiranje oziroma sofinanciranje investicij. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh, z razširitvijo namena porabe sredstev na vsa investicijska vlaganja omogočajo gospodarno poraba sredstev glede na izkazane potrebe.

Kljub vsemu pa odplačilo najetih kreditov ostaja prioriteta, saj bo neposredno sofinanciranje naložb možno le s preostankom zbranih koncesijskih sredstev, je dodal.

Novela je med poslanci naletela na široko podporo. Nekaj pomislekov so imeli le poslanci Levice, ki so opozorili, da poraba sredstev ni v neposrednem interesu tistih, ki v sklad prispevajo, pogrešajo pa tudi nadzor ter sodelovanje dijakov in študentov pri porabi sredstev.