c S

Usoda rektorja Tičarja naj bi bila znana v četrtek

19.12.2017 15:06 Maribor, 19. decembra (STA) - Na današnji seji senata mariborske univerze je bilo pričakovati vročo razpravo glede usode rektorja Igorja Tičarja, ki se mu konec leta izteče delovno razmerje, zaradi izpolnjenih pogojev za upokojitev pa mu grozi predčasen konec mandata. A je ustavno sodišče za četrtek napovedalo izdajo odločbe, še isti dan se bosta sestala senat in upravni odbor.

Tičar se je pri omenjeni točki izločil iz vodenja današnje seje, čeprav je prorektorica Nataša Vaupotič dejala, da za to ni pravega razloga, saj da pri obravnavi omenjene tematike sploh ne gre zanj osebno, pač pa za funkcijo rektorja in avtonomijo univerze. Ob tem pa je dodala, da kakršnakoli razprava dva dni pred odločitvijo ustavnega sodišča ne bi bila plodna, saj bo njihovo odločbo treba v celoti spoštovati.

Za zdaj še vedno aktualni rektor je nato zanikal govorice, da Univerza v Mariboru ni pripravljena na vse tri možnosti. Ustavno sodišče bi se namreč lahko opredelilo v korist nadaljevanja rektorskega mandata ali proti njemu, obstaja pa tudi možnost, da bi se razglasilo za nepristojno in bi odločanje zavrglo.

"Na vse tri možnosti smo pripravljeni. Bomo pa zato že v četrtek izvedli skupno sejo senata in upravnega odbora, saj bomo morali urediti vse potrebno za to, da bo univerza imela 3. januarja vodstvo s polnimi pooblastili," je dejal rektor.

Vodstvo rektorata je na današnjo sejo sprva želelo priti z novim mnenjem ustavnega pravnika Cirila Ribičiča, ki je za univerzo preko Inštituta za ustavno pravo že lansko leto ocenil, da je delovno razmerje rektorja posledica pridobljenega mandata na volitvah, ne pa ravno obratno. Pravzaprav je v tokratnem primeru šlo bolj za dopis Ribičiča, ki naj bi ga izdelal brezplačno.

Tudi njegovo tokratno mnenje je sicer v nasprotju z dosedanjimi mnenji ministrstev za javno upravo in za izobraževanje, ki menita, da se Tičarju konec leta izteče delovno razmerje, tega pa, da zaradi izpolnjevanja pogojev za upokojitev naj ne bi bilo več mogoče podaljšati.

V poplavi različnih mnenj se tik pred iztekom leta ne znajde več niti predsednik upravnega odbora univerze Gorazd Meško, ki pravi, da vodstvo rektorata dela dobro in rešuje težave, zato ga skrbi, da bi morali s temi procesi znova od začetka, če pride do razrešitve rektorja. Ob tem je zagotovil, da so pripravljeni na vse scenarije, zato bo Univerza v Mariboru tudi prvi delovni dan novega leta imela zakonitega zastopnika, v najslabšem primeru enega ali kar vse prorektorje.

Glede morebitnih volitev novega rektorja je dejal, da ne drži, da bi te morali razpisati pol leta pred potekom rektorjeve zaposlitve, pač pa statut določa, da jih morajo razpisati pol leta pred potekom njegovega mandata. Za kaj takega je v tem trenutku še dovolj časa, saj bi se Tičarju uradno mandat moral izteči šele 4. maja 2019.

"Vse ostalo je ugibanje, saj smo v polju pravne praznine in različnih mnenj. Počakajmo na to, kaj bo reklo ustavno sodišče," je še dejal Meško.

Več debate kot omenjena najbolj vroča tema na univerzi je zato na današnji seji senata požel predlog razvojnega stebra financiranja Univerze v Mariboru med leti 2018 in 2020. Slednjega morajo čim prej poslati šolskemu ministrstvu, vsi pa z njim niso bili zadovoljni. Še posebej predstavnika fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki sta zato že ob začetku seje terjala celo umik točke z dnevnega reda.

Tako nekdanji dekan omenjene fakultete Željko Knez kot izredni profesor Urban Bren sta bila mnenja, da bi o tako pomembnem dokumentu morale kakšno besedo imeti tudi posamezne članice. Knez je dejal, da naj bi univerza glede na predlog v treh letih prejela dobrih 12 milijonov evrov in čeprav naj bi se ponašali kot raziskovalna univerza, prav za raziskovanje naj ne bi bilo predvidenega niti evra. Vseeno so na koncu predlog člani senata potrdili.