c S

Varuhinja opozorila ministrico na nujnost iskanja rešitve glede financiranja zasebnih šol

19.12.2017 14:25 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Varuhinja Vlasta Nussdorfer in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič sta v ponedeljek pregledali uresničevanje varuhovih priporočil za leto 2016. Obravnavali so tudi uveljavitev ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol. Varuhinja je opozorila na nujnost iskanja rešitve, tudi s preseganjem ideoloških sporov.

Kot so danes zapisali pri varuhu človekovih pravic, so na ponedeljkovem sestanku obravnavali tudi trenutno aktualno uveljavitev odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ki je ocenilo, da je različno plačevanje vsebinsko enakih storitev v javnem in zasebnem šolstvu diskriminatorno in da je zato treba takšno zakonsko ureditev spremeniti.

"Varuh seveda ni zadovoljen, da poskusi ministrstva in vlade za uveljavitev odločbe glede financiranja javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah niso bili uspešni. Varuhinja je opozorila na nujnost iskanja rešitve, tudi s preseganjem ideoloških sporov, in iskanja najboljših strokovnih rešitev," so navedli.

Z ministrico sta se varuhinja in namestnik Tone Dolčič strinjala, da se z zakonom uveljavijo tudi varovalke za uveljavljanje kakovostnega izobraževanja v zasebnih šolah, ki izdajajo javno veljavne listine o doseženem uspehu učencev, ter da se odpravijo vsi dvomi o morebitnem diskriminatornem vpisu otrok na podlagi nekaterih osebnih okoliščin otroka. Predlog zakona, ki sicer ni bil sprejet v DZ, je urejal tudi ta vprašanja, poslanke in poslanci pa so pozornost posvetili zgolj vprašanjem financiranja zasebnih šol.

Varuhinja je izrazila zadovoljstvo, da je uresničeno priporočilo za sprejetje ukrepov za uveljavljanje načela ločenosti države in verskih skupnosti. Obstoječa zakonska ureditev ustrezno ureja to področje, so zapisali pri varuhu.

Priporočilo, naj pristojna ministrstva čim prej pripravijo spremembe predpisov, ki bodo odpravile diskriminacijo pri izvajanju prevozov gibalno oviranih študentov invalidov od kraja bivanja do kraja izobraževanja, bo uresničeno z uveljavitvijo novembra sprejete spremembe zakona o visokem šolstvu.

Priporočilo varuha, naj ministrstvo čim prej opravi celovito analizo dosedanjega dela in oblikuje jasno vizijo prihodnjega razvoja dela z otroki in mladoletniki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki so nameščeni v vzgojne zavode, je delno realizirano.

Težave vrtcem, šolam in ministrstvu povzročajo zahteve staršev po posebni prehrani v vrtcih in šolah. Obravnavali so tudi vprašanja zaščite otrokove zasebnosti v prostorih vrtcev in šol. Prisotni so soglašali, da se je treba o dilemah tehtno in temeljito pogovoriti, ker gre za širše polje nenehnega tehtanja med nujnostjo zaščite zasebnosti otroka in hkratnega zagotavljanja učinkovitosti pedagoškega dela.

Nekatera športna društva še vedno zahtevajo nadomestila za prestop mladoletnih športnikov v drugo športno organizacijo in s tem pogojujejo izdajo izpisnic. Kljub pojasnilu ministrice, da klubi potrebujejo prehodno obdobje za uskladitev z zakonom, pa varuh vztraja, da je nujno takoj odpraviti protizakonito plačevanje nadomestil za mlajše od 15 let, so še zapisali v sporočilu za javnost.