c S

Po tednu dni odprli šolo na Ojstrici, občine popisujejo škodo

19.12.2017 11:52 Dravograd/Mežica/Prevalje/Črna na Koroškem, 19. decembra (STA) - Teden dni po orkanskem vetru, ki je prekinil cestne, elektro in telefonske povezave, so danes šolarji lahko ponovno vstopili v prostore podružnične osnovne šole na Ojstrici v občini Dravograd. Medtem koroške občine nadaljujejo sanacijo posledic ujme in popisujejo škodo, ki jo bodo ta teden na sejah obravnavali nekateri občinski sveti.

Za 17 šolarjev podružnične devetletne osnovne šole na Ojstrici sta dve učiteljici, ki tam poučujeta, v ponedeljek pripravili pouk na daljavo, tako da so morali doma rešiti določene naloge, danes pa pouk že poteka v prostorih šole, je za STA povedala ravnateljica matične Osnovne šole neznanih talcev Dravograd Marjeta Podgoršek Rek. Za nadomestitev izpada pouka na Ojstrici že pripravljajo predlog, ki ga mora potrditi šolsko ministrstvo.

Na območju Ojstrice so bile zaradi orkanskega vetra v začetku prejšnjega tedna neprevozne ceste, prav tako je bila prekinjena dobava električne energije. Postopno so vzpostavili prevoznost cest, a je še vedno občasno kakšno drevo padlo na cestišče, zato iz varnostnih razlogov do danes niso izvajali šolskih prevozov, šola pa je ostala zaprta, kljub temu da je bila dobava električne energije v petek že vzpostavljena.

Zadnja ujma je po trenutnih še nedokončnih ocenah na območju dravograjske občine povzročila za več kot dva milijona evrov škode, kar je več kot poplave v 2012 in žledolom v 2014, je za STA povedala županja Marijana Cigala. Največ je tokrat škode v gozdovih, sledijo ceste. Na objektih je po zdajšnjih ocenah zaradi odkritih in poškodovanih streh škode za okoli 150.000 evrov. Podatke o škodi na občini še zbirajo, s podatki o posledicah ujme se bo v četrtek na seji seznanil občinski svet.

Podatke o škodi zbirajo tudi v drugih koroških občinah, o njej pa bodo na sejah ta teden razpravljali še nekateri občinski sveti, med drugim v Mežici, Črni na Koroškem in v Podvelki.

Po prvih ocenah je precejšnja škoda nastala v občini Črna na Koroškem. Prva, groba ocena kaže na 3,1 milijona evrov škode, je za STA povedala županja občine Romana Lesjak. Največ je škode v gozdovih, na in ob cestah, velika je škoda zaradi plazov. Z oceno škode se je v ponedeljek seznanil občinski odbor za komunalno in cestno gospodarstvo, ki je sprejel več sklepov, ki jih bodo v sredo potrjevali na seji občinskega sveta.

Med drugim v Črni predlagajo več preventivnih ukrepov. Tako bodo na pristojne družbe, lastnike gozdov in ustanove naslovili predlog, da se ob občinskih cestah, kjer je to možno, pravočasno odstranjuje drevje in grmičevje, prav tako, da se občina vključi v načrtovanje gozdnih vlak. Na koncesionarja na vodotokih bodo naslovili predlog, da se uredijo sotočja potokov, več predlogov odbora gre tudi v smeri boljše opremljenosti civilne zaščite z agregati in drugo potrebno opremo.

Na območju občine Mežica je po grobih in še nedokončnih ocenah škode za slaba dva milijona evrov, od tega več kot polovica škode odpade na gozdove, je za STA povedal župan občine Mežica Dušan Krebel. Poleg tega je zaradi narasle reke Meže poškodovanih več mostov, posledice ujme so na cestni infrastrukturi, predvsem na obrobju cest in pri varovalnih ograjah, veliko je tudi škode na gospodarskih objektih, saj je odkrilo strehe mnogih hlevov in senikov. Župan je napovedal, da bodo svetnikom na sredini seji predlagali, da iz občinske proračunske rezerve namenijo sredstva za pomoč oškodovancem.

Na območju občine Prevalje je škode samo na občinski infrastrukturi najmanj za okoli 850.000 evrov. V številko ni vključena škoda v gozdovih, ki je prav tako zelo velika. Glede na vse posledice bo sanacija po tej ujmi večletna, je za STA dejal prevaljski župan Matic Tasič. Trenutno so že prevozne vse lokalne ceste, nimajo pa še vsi občani elektrike, dve cesti na Leše rešujejo, vendar sanacija v zdajšnjih razmerah ne more zagotoviti enake prevoznosti cest, kot je bila pred ujmo, je opozoril župan.