c S

Pri vključevanju otrok migrantov v družbo ključna vrtec in šola

18.12.2017 15:41 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Za uspešno vključevanje otrok migrantov v družbo sta ključna vrtec in šola, kjer je treba vzpostaviti učinkovito pomoč na sistemski ravni, je na posvetu ob mednarodnem dnevu migrantov povedala Anica Mikuš Kos s Slovenske filantropije. Kot poudarja, bi morali v delo s temi otroki vključiti več prostovoljcev, ki bi pomagali zaposlenim na šoli.

Mikuš Kosova je na posvetu Izzivi in priložnosti vključevanja otrok migrantov povedala, da so ti otroci doživeli veliko stisk, zato so zanje pomembne pozitivne izkušnje. Največ lahko zanje naredijo v sklopu šol in vrtcev, če ta lahko doživijo dobroto ljudi, ki jih obkrožajo. Varovalni dejavniki v šoli so tako vzpodbudna psihosocialna klima šole, dober odnos učitelja in vključenost med vrstnike. Kot je izpostavila, je zato treba na šoli delati tudi s slovenskimi otroki, ne le z učitelji in drugimi zaposlenimi.

Odgovorne je pozvala k iskanju odgovorov na vprašanje, kako otrokom migrantov kakovostno pomagati na sistemski ravni. Po njenem prepričanju bi morali v delo z otroki migranti v šolskem sistemu vključiti več prostovoljcev iz različnih organizacij ter k sodelovanju povabiti nove ljudi, ki bi lahko šolskim delavcem pomagali v življenjskem krogu teh otrok. Otrokom je po njenih besedah treba dati tudi prostor, da sami prispevajo k skupnosti.

Mojca Špec Potočar z vladnega urada za integracijo in oskrbo migrantov je povedala, da so migracije vzvod za zgodovinski napredek družb. V Sloveniji je danes 215 prosilcev za mednarodno zaščito in 538 oseb z že priznano zaščito, ki pa potrebujejo učinkovito integracijo. Zato urad skrbi za migrante in izvaja še posebej naloge za vzpostavitev sistemskih rešitev za nastanitev mladoletnikov brez spremstva.

Za uspešno integracijo teh ljudi potekajo v azilnih domovih tečaji slovenskega jezika in tečaji opismenjevanja za mladoletnike. Urad si prizadeva za razpršeno decentralizirano integracijo po celi Sloveniji, zato vzpostavljajo nove sistemske oblike nastanitev preko različnih stanovanjskih enot.

Med govorci posveta je bila tudi evropska poslanka Tanja Fajon. Izpostavila je, da v EU ni veliko vlad, ki bi želele sodelovati pri vzpostavljanju evropske migracijske politike. Integracija bo zato po njenem prepričanju velik izziv za Evropo. Evropske vlade se morajo zavedati, da potrebujemo spremembe, ki bodo vzpostavile delujočo migracijsko politiko, je dodala in poudarila, da si želi, da bi Slovenija integraciji migrantov namenila več napora in prizadevanj.

V nadaljevanju je poudarila, da se evropska populacija stara, zato so lahko ljudje, ki prihajajo v Evropo dodana vrednost, če jih bomo znali uspešno integrirati. Pri tem pa je treba največ pozornosti nameniti prav otrokom.

Zoran Stančič s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji je izpostavil, da je potrebna celostna politika na področju dela z begunci. Strinjal se je, da bi se bilo treba osredotočiti na ustrezno integracijo, ob tem pa voditi tudi pogovore z državljani, da ne bi imeli več strahu pred migranti. Poleg tega je po njegovih besedah treba izkoreniniti vzroke, zaradi katerih so ljudje primorani zapuščati domove v svojih deželah.