c S

Za zahteve sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz

15.12.2017 18:00 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odzivu na danes napovedano stavko v vzgoji in izobraževanju pojasnil, da ne more zavzemati stališč do posameznih stavkovnih zahtev, saj je nujna širša opredelitev koalicije in socialnih partnerjev. Vse sindikalne zahteve v javnem sektorju pa finančno krepko presegajo pol milijarde evrov, je ocenil.

Kot je v odzivu pojasnil Koprivnikar, so doslej s pogajalskimi partnerji korektno sodelovali in vodili pogajalski proces, vlada pa je dosledno realizirala dane oziroma podpisane zahteve.

"Rast plač v javnem sektorju je še vzdržna glede na gospodarsko rast, varčevalni ukrepi se ukinjajo in število zaposlenih v neposrednih storitvah za državljane se postopno povečuje. To so pozitivni trendi, ki se dogajajo v okviru dogovorjenih možnosti in postopnega okrevanja družbe kot celote," je pojasnil.

Zahteve, ki jih navajajo sindikati javnega sektorja, ki so v zadnjem času napovedali (možne) stavkovne aktivnosti, po njegovih ocenah predstavljajo radikalen poseg, ki pomeni "korenito prerazporeditev sredstev v družbi, za katero z namenom celovitega odziva na številne zahteve različnih sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz". Kot so za STA povedali na ministrstvu, je groba ocena zahtev ne le šolnikov, pač pa tudi gasilcev, vojakov, medicinskih sester, uslužbencev Sove in drugih, ki so jih sploh lahko ovrednotili, segla čez pol milijarde evrov na letni ravni.

Stavko so namreč, kot so razglasili danes v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), izglasovali zaposleni v 683 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Prav tako so stavko v začetku tedna napovedali v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, te dni pa je pričakovati tudi dokončno odločitev o stavki v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Stavka pa že poteka na Sovi.