c S

Koalicija in opozicija glede financiranja zasebnih osnovnih šol na nasprotnih bregovih, razlike tudi v koaliciji

18.12.2017 07:54 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Državni zbor je po približno petih urah končal razpravo o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero želi vlada med drugim izpolniti ustavno odločbo glede financiranja javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Razlike v stališčih niso samo med koalicijo in opozicijo, ampak tudi znotraj koalicije.

Noveli se obeta podpora SMC in DeSUS. Tudi 12 poslancev SMC, ki se je podpisalo pod dopolnilo, po katerem bi država 100-odstotno financirala obvezni in 65-odstotno razširjeni programa v zasebnih osnovnih šolah, podpore noveli ne pogojujejo z izglasovanjem njihovega dopolnila. Poslanci SD pa noveli nasprotujejo, saj po njihovi oceni ustvarja novo protiustavnost.

V izhodišču je novela predlagala 100-odstotno financiranje obveznega in 85-odstotno financiranje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah. Odbor je potrdil dopolnilo SMC in DeSUS, ki določa, da država v celoti financira obvezni program, ne financira pa razširjenega. Pred obravnavo na seji DZ pa je za presenečenje z vložitvijo dopolnila poskrbelo 12 poslancev SMC. O njem bodo v SMC po napovedih Saše Tabakovića odločali po svoji vesti.

Dopolnili sta vložili tudi opozicijski SDS in NSi, s katerima vztrajata pri 100-odstotnem državnem financiranju javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Poslanci obeh strank so prepričani, da je delitev na obvezni in razširjeni program, ki ga prinaša vladna novela o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, umetno in v neskladju z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014.

Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da ustavna odločba ne govori o državnem financiranju zasebnih šol, ampak o financiranju javno veljavnega programa v zasebnih šolah. Strankarska kolegica Ljudmila Novak pa je dejala, da zasebno šolstvo ni grožnja, temveč dragocena obogatitev javnega šolstva, saj ponuja drugačen pedagoški pristop in nove prakse.

V Levici so se izrekli proti noveli. Med drugim po njihovem mnenju ne poskrbi za dosledno ločitev med javnim in zasebnim šolstvom. Miha Kordiš je pri tem tudi zasebnim šolam v Sloveniji očital elitizem, saj po njegovih besedah učence pri vpisu izbirajo na podlagi različnih kriterijev, kot sta npr. veroizpoved in etnična pripadnost.

Jelka Godec (SDS) pa je koaliciji očitala barantanje s takšnimi in drugačnimi odstotki financiranja javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah, kar po njenih besedah spominja na "turško tržnico". Dodala je še, da koalicija pri tem pozablja na nedvoumnost ustavne odločbe, da mora država v celoti financirati javno veljavni program - torej tako obvezni kot razširjeni program.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je sicer v uvodni obrazložitvi zakonskega predloga poudarila, da novela ne le uresničuje odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ampak je njen cilj tudi dvig kakovosti šolstva. S tem namenom po njenih besedah novela prinaša možnost odvzema javne veljavnosti programa. Prav tako novela na novo opredeljuje postopek imenovanja ravnateljev.

Poslanke in poslanci na današnji seji nadaljujejo razpravo o vmesnem poročilu o javnem naročanju pri Tešu 6, ki ga je pripravila parlamentarna preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6. Sledilo pa bo glasovanje o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.