c S

MIZŠ bo vladi predlagalo začetek ločenih pogajanj s šolskimi sindikati

18.12.2017 07:53 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) bo vladi predlagalo začetek ločenih pogajanj s šolskim sindikatom Sviz, so za STA navedli na MIZŠ. V Svizu so namreč danes napovedali stavko za 14. februar prihodnje leto. Na ministrstvu pa so pojasnili, da se bodo morali pogajati tudi z drugimi reprezentativnimi sindikati s tega področja.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so svoje zahteve oktobra naslovili na vlado, a so v enomesečnem roku v odgovor prejeli obvestilo pristojnega ministrstva, da so izhodišča za pogajanje poslali v medresorsko usklajevanje. To glavnega odbora sindikata ni prepričalo, da svojih članov ne bi pozvali k odločanju o stavki. Na glasovanju se je, kot so razglasili danes, večina odločila za stavko, izglasovali so jo v 683 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja.

Omenjeno medresorsko usklajevanje je po neuradnih informacijah STA končano, drugi resorji so predlog šolskega ministrstva zavrnili.

Stavkovne zahteve Sviza so zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo.

Sviz v svojih aktivnostih nastopa samostojno. V Visokošolskem sindikatu Slovenije pa so zaposlenim na univerzah odsvetovali sodelovanje pri stavkovnih aktivnostih Sviza, saj da te izrazito favorizirajo nižje ravni izobraževanja.