c S

EU: Pet milijonov evrov za razvoj alternative fosilnim gorivom

13.12.2017 16:25 Bruselj, 13. decembra (STA) - Evropska komisija je v okviru torkove podnebne konference v Parizu objavila natečaj za umetno fotosintezo. Nagrado v višini pet milijonov evrov bo podelila raziskovalcem ali inovatorjem, ki bodo razvili najboljši prototip za proizvodnjo trajnostnega goriva iz sončne svetlobe, vode in ogljika iz zraka.

Gre za drugo od šestih nagrad evropskega sveta za inovacije, ki se podeljujejo v sklopu programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020, so danes sporočili v Bruslju.

Umetna fotosinteza, ki sodi med najbolj obetavne tehnologije za proizvodnjo čiste energije, posnema postopek naravne fotosinteze. Ko bo tehnologija dovolj razvita, bo predstavljala pomembno alternativo fosilnim gorivom s številnimi možnostmi uporabe v industriji, gospodinjstvu in prometu.

Na prijave bodo v Bruslju čakali do 29. junija 2020, rok za predložitev rešitev pa je 3. februar 2021. Razviti prototip mora zajemati celoten proces od zajema svetlobe do proizvodnje goriva in biti sposoben napajati majhen motor. Podelitev nagrad je predvidena v zadnjem četrtletju 2021.

EU bo v naslednjih treh letih v okviru programa Obzorje 2020 vložila 2,2 milijarde evrov v razvoj trajnostnih čistih energij. Naložbe bodo usmerjene v štiri povezana področja, in sicer obnovljivi viri energije, energijsko učinkovite stavbe, električna mobilnost in rešitve za skladiščenje. 200 milijonov evrov bo namenjenih tudi razvoju in proizvodnji naslednje generacije električnih baterij v Evropi.