c S

Na mariborski pravni fakulteti danes tradicionalna študentska pravda

13.12.2017 09:02 Maribor, 13. decembra (STA) - Na mariborski pravni fakulteti bo danes potekalo tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava. Tokratna študentska pravda bo namenjena obravnavi primera prometne nesreče samovozečega vozila in bo najboljšim prinesla knjižne nagrade.

Tekmovanja se vsako leto udeleži osem do deset skupin oziroma 40 do 50 študentov. Na ustni del so se uvrstile skupine, ki so napisale najboljšo in drugo najboljšo tožbo ter najboljši in drugi najboljši odgovor na tožbo. Letos so bili kot najboljša tožba in najboljši odgovor na tožbo ocenjeni izdelki ekip z ljubljanske pravne fakultete, drugo najboljšo tožbo in drug najboljši odgovor na tožbo pa so izdelale ekipe iz Maribora.

Gre za atraktivno tekmovanje študentov, to velja še posebej za letošnjo študentsko pravdo, ko njena vsebina oziroma simulacija vključuje primer prometne nesreče, v kateri je udeleženo samovozeče vozilo, torej tehnologija, ki je šele v razvoju in preskusu. Pri tem se pojavljajo vprašanja odgovornosti v primeru prometne nesreče, kar so družbeno, socialno, politično in pravno še kako aktualna vprašanja. Skozi študentsko pravdo bodo skušali tekmovalci preko interpretacije veljavnega pravnega reda najti odgovore.

Tekmovalci bodo svoje izdelke zagovarjali pred senati, ki jih sestavljajo priznani strokovnjaki iz prakse. Na letošnjem tekmovanju bodo med drugim odločali predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec, podpredsednica istega sodišča Urška Kežmah ter okrajni sodnik Andrej Ekart, ob njih pa bodo sodelovali še odvetniki ljubljanskih odvetniških pisarn Ilič, Jadek & Pensa, mariborskih Kac in odvetniki, Gorjup in Štelcer-Berkovič ter odvetniška pisarna Čeferin.

Kot so pojasnili organizatorji dogodka, tekmovanje opredeljujejo trije elementi. Najprej je tekmovanje pedagoške narave, saj študentje izpopolnjujejo svoje znanje na področju civilnega procesnega in materialnega prava. V drugem delu je tekmovanje simulacijske narave, saj tekmovalci nastopajo v vlogi odvetnikov pred sodnim senatom, v tretjem pa gre preprosto zgolj za tekmovanje in je prejšnjima postavkama dodan element kompetitivnosti. Študenti si namreč prizadevajo posegati po najboljših mestih, ki prinašajo knjižne nagrade.