c S

Vlada in sindikati končno odločitev o pogajanjih o plačnih anomalijah preložili za teden dni

12.12.2017 07:54 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Vlada in sindikati javnega sektorja so po današnji razpravi sklenili, da bodo ta teden v pogajanjih po resorjih še enkrat pogledali, ali je mogoče zbližati stališča o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. Po mnenju sindikatov to pomeni le preložitev odločitve. Minister Boris Koprivnikar namreč poudarja, da finančni okvir ostaja enak.

Vlada namreč vztraja pri 8,4 milijona evrih, ki jih je postavila kot finančni okvir za odpravo anomalij za delovna mesta, uvrščena nad 26. plačnim razredom. Sindikati pa po krogu pogajanj po resorjih, ki se je končal prejšnji teden, s predlogi niso bili zadovoljni.

Tako so se po Koprivnikarjevih besedah danes dogovorili, da naredijo "še en napor za resorska pogajanja". Čez teden dni se bodo sestali znova in ugotovili, ali je pogajanja mogoče zapreti, ali pa bodo ugotovili, da so neuspešna, je za STA pojasnil Koprivnikar. Ob tem je priznal, da so v omenjenem finančnem okvirju možni le minimalni popravki dogovora in "morda katere od stvari, ki so predmet kolektivnih pogodb, a nimajo finančnih posledic".

Da opravijo še en krog pogajanj in pri še neusklajenih vprašanjih poiščejo rešitev, so predlagali v pogajalski skupini Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, vendar njen vodja Branimir Štrukelj ni optimističen in meni, da je glede na to, kar je kazalo danes, rešitev nemogoča. "Bojim se, da smo zgolj podaljšali propad teh pogajanj za en teden. Če bo drugače, bom prijetno presenečen," je dejal za STA.

Vodja druge pogajalske skupine Jakob Počivavšek je dejal, da posebne dodane vrednosti v teh resornih pogajanjih ne vidijo, glede na to, da je vlada povedala, da je finančni okvir, ki ga je namenila za ta pogajanja, zaprt, da je predlog aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki določa orientacijska delovna mesta in njihovo vrednotenje, praktično nespremenljiv in da se vlada ni pripravljena pogajati o odpravi vseh anomalij hkrati. "Tako da ne pričakujem kakšnih bistvenih sprememb stališč sindikatov, ki so v naši pogajalski skupini," je Počivavšek dejal za STA.

Obenem je pojasnil, da bo končna odločitev o stavki sindikatov v njihovi pogajalski skupini, ki so jo prejšnji teden predstavili javnosti, zelo verjetno znana še ta teden.