c S

Za programe psihosocialne pomoči otrokom in mladostnikom v treh letih skoraj 800.000 evrov

11.12.2017 08:12 Ljubljana, 08. decembra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v današnjem uradnem listu objavilo javni razpis za financiranje programov psihosocialne pomoči otrokom, mladostnicam in mladostnikom oz. njihovim družinam v letih 2018-2020. Razpisanih je 792.000 evrov za celotno razpisno obdobje. Na razpis se je možno prijaviti do 29. decembra.

Namen javnega razpisa je financiranje programov psihosocialne pomoči otrokom, mladostnikom, mladostnicam oz. njihovim družinam v letih 2018-2020, ki so namenjeni izboljšanju medsebojnih odnosov in zmanjševanju čustvenih stisk. Financiranje programov je vezano na obdobje od 1. januarja 2018 do 31. decembra 2020.

Okvirna višina sredstev javnega razpisa znaša 792.000 evrov za celotno razpisano obdobje. Predvidena višina za posamično proračunsko leto pa znaša okvirno 264.000 evrov.

Cilj razpisa je zagotoviti svetovanja otrokom, mladostnikom, mladostnicam oziroma članom njihove družine glede učinkovite komunikacije ter izboljšati odnose in vzpostaviti varnejšo navezanost v družini. Prav tako je cilj izboljšati socialne kompetence otrok, mladostnikov in mladostnic ter graditi njihovo pozitivno samopodobo. Z razpisom želijo zagotoviti tudi preventivno učenje reševanja raznovrstnih problemov otrok, mladostnikov in mladostnic, da bi tako zmanjšali vedenjske in čustvene težave.

Ciljne skupine so otroci, mladostniki in mladostnice in njihovi starši oz. skrbniki s potrebami po izboljšanju medsebojnih odnosov in zmanjševanju čustvenih stisk. Gre na primer za otroke v rejništvu in zavodih ali otroke staršev, ki prestajajo zaporno kazen. Financirani bodo programi individualnega svetovanja in delavnic za ciljne skupine.

Prijavitelj, ki kandidira na javni razpis, mora izpolnjevati določene pogoje oziroma biti pravna oseba, torej društvo, zavod ali socialno podjetje, ki ima v ustanovitvenem aktu določeno neprofitno delovanje. Prav tako je pogoj, da ta pravna oseba premoženja, dobička in presežka prihodkov nad odhodki, ki jih uporablja za opravljanje osnovne dejavnosti, ne deli, temveč ga vlaga v razvoj dejavnosti.