c S

DZ na letošnji zadnji redni seji tudi o financiranju zasebnega šolstva

08.12.2017 13:30 Ljubljana, 08. decembra (STA) - DZ bo na letošnji zadnji redni seji, ki se bo začela v ponedeljek, odločal tudi o noveli zakona o financiranju izobraževanja, s katero naj bi uresničili ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol. Usoda novele, ki jo spremlja burna razprava, je negotova. DZ bo odločal tudi o predlogu poslanca Andreja Čuša glede zaprtja trgovin v nedeljah.

DZ bo decembrsko redno sejo v ponedeljek kot običajno začel z vprašanji vladni ekipi, končal pa jo bo predvidoma v torek, 19. decembra, sledi iz dnevnega reda seje, ki ga je danes potrdil kolegij predsednika DZ Milana Brgleza.

Ena bolj zanimivih razprav, ki ji je namenjenih šest ur in pol, se obeta v petek, ko bodo poslanci opravili drugo branje novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Postopek sprejemanja se vse bolj zapleta.

SMC in DeSUS sta na odboru potrdili rešitev, po kateri bi država obvezni javni program v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega javnega programa pa ne bi financirala. A je zatem 12 poslancev SMC vložilo dopolnilo, po katerem bi razširjen program financirali v 65 odstotkih. Ne glede na to, ali bo dopolnilo sprejeto, pa v SMC zagotavljajo, da bodo novelo zakona podprli. Podobno obljubljajo v DeSUS.

Novele medtem ne podpirajo v SD, Levici in poslanki Stranke Alenke Bratušek. Na drugi strani ji nasprotujeta tudi SDS in NSi, saj zagovarjata 100-odstotno financiranje javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, kot je to naložilo ustavno sodišče. To rešitev predlagata tudi z dopolnili.

Na zadnji dan redne seje pa bodo poslanci opravili prvo branje predloga novele zakona o trgovini. Po dogovoru socialnih partnerjev glede nedeljskega dela v trgovinah predlogu slabo kaže, saj je koalicija ocenila, da ni več potreben. Tudi vlada je ocenila, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer meni, da bi se ga dalo ustrezno dopolniti, saj dogovor delodajalcev in sindikatov v trgovini ocenjuje kot neuravnotežen.

V četrtek bo DZ razpravljal o predlogu za dopolnitev zakona organiziranosti in delu v policiji, s katero bi po predlogu SDS policistom in vojnim veteranom omogočili, da lahko ob invalidski upokojitvi ostanejo v službenem stanovanju. Enako bi veljalo za njihove družine v primeru njihove smrti. Člani pristojnega odbora so predlogu izkazali široko podporo.

Več ur je v četrtek namenjenih tudi drugi obravnavi vladnega predloga zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Cilj zakona je dobiti čim bolj kakovostno oceno tržne vrednosti nepremičnin, ki bo uporabna v različne namene. Razprava na pristojnem odboru DZ se je sicer vrtela okoli upoštevanja odločbe ustavnega sodišča in učinkov na obdavčitev nepremičnin ter vrednotenja kmetijskih zemljišč.

Pod mandatno-volilnimi zadevami bo DZ odločal tudi o predlogu imenovanj na nekatere položaje, med drugim o imenovanju petih novih članov nadzornega sveta in 13 novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija ter imenovanju članov sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS.

V petek bodo poslanci obravnavali tudi vmesno poročilo o javnem naročanju pri investiciji v blok Teš 6. Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je vmesno poročilo potrdila sredi novembra. Predsednik komisije Matjaž Hanžek je ocenil, da so za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi politično odgovorni nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik ter nekdanja predsednika vlade Janez Janša in Borut Pahor.