c S

Po mnenju Sviza uspeha slovenskih šolarjev v mednarodnem merilu ne bi bilo brez kakovostnih učiteljev

07.12.2017 08:25 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) meni, da ni dvoma, da uspehov slovenskih šolarjev, kot ga izkazujejo mednarodne raziskave, med drugim v torek predstavljena raziskava o bralni pismenosti PIRLS 2016, ne bi bilo brez kakovostnih in predanih učiteljev in drugih zaposlenih v vzgojno-izobraževalnem sistemu.

Učitelji in drugi zaposleni po navedbah Sviza vsakodnevno skrbijo za to, da vzgojno-izobraževalni sistem v Sloveniji dobro deluje in skozi leta napreduje. "Slovenija se po njihovi zaslugi nahaja v skupini držav, ki se lahko ponašajo z najodličnejšimi izobraževalnimi sistemi," so danes sporočili iz Sviza.

Po rezultatih mednarodne raziskave PIRLS 2016, ki jih je Pedagoški inštitut predstavil v torek, slovenski učenci, stari deset let, izkazujejo nadpovprečne rezultate v bralni pismenosti, hkrati je na tem področju opazen tudi velik napredek v zadnjih 15 letih.

Ob tem so v Svizu poudarili, da predstavitev rezultatov mednarodnih raziskav ni zgolj priložnost, da se oblast in javnost znova opozori na to, kako pomembni so kakovostna vzgoja in izobraževanje, primerna skrb zanju ter njuno ustrezno financiranje, temveč nekateri podatki osvetlijo tudi področja, ki bi jim morali nameniti več pozornosti.

Po navedbah Sviza sta v primeru raziskave PIRLS 2016 to zagotovo domače okolje in medvrstniško nasilje, ki dokazano občutno vplivata na posameznikove učne dosežke. Podatek o tem, da višji socialno-ekonomski status otrok pomeni višji bralni dosežek, "bi morali ponotranjiti tudi odločevalci in snovalci šolskih politik" in temu vprašanju nameniti dodatno pozornost in sredstva, menijo v Svizu.

V sindikatu so prepričani, da je treba zagotavljati kakovost in ohranjati dostopnost javnega izobraževanja, glede na to, kako veliko vlogo ima to tudi pri zboljševanju možnosti otrok, ki prihajajo iz socialno in ekonomsko šibkejših okolij. "A to bo zahtevalo dodatno vlaganje v področje in ne prav obrnjeno, kot smo bili temu priča v zadnjih nekaj letih," so poudarili v Svizu.