c S

Ministrstvo bo skupaj z resorji ponovno preučilo pripojitev študentskega k ljubljanskemu zdravstvenemu domu

06.12.2017 08:17 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Na ministrstvu za zdravje bodo skupaj z ostalimi resorji ponovno preučili pripojitev Zdravstvenega doma za študente k Zdravstvenemu domu Ljubljana, je po sestanku s študentskimi organizacijami glede problematike študentskega zdravstvenega doma povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar.

Današnji sestanek s predstavniki Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani in drugih študentskih organizacij je potekal v dobrem vzdušju, je ocenil Stopar v izjavi medijem.

Kot je dejal, so sprejeli sklep, da študentske organizacije več vključujejo v različne aktivnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu za zdravje in se dotikajo študentske problematike. Sklenili so tudi, da bodo študente o kakršnikoli spremembi na temo priključitve omenjenega zdravstvenega doma redno obveščali.

Stopar je še enkrat ponovil razloge za pripojitev. "Iščemo nove sinergije, želimo prenos dobrih praks, kot je združevanje zdravstvenih domov na Gorenjskem, in nadaljnji razvoj kakovosti in varnosti storitev tudi za študente. Iščemo boljše rešitve od današnjih," je pojasnil. Dodal je, da bodo na ministrstvu preučili tudi pobudo študentov, da se študentski zdravstveni dom ohrani.

V študentskem društvu Iskra so na sestanku od Stoparja zahtevali jasna pojasnila, zakaj in kako je prišlo do odločitve o pripojitvi in spremembe 9. člena zakona o zdravstveni dejavnosti. Prav tako jih je zanimalo, kako bodo zagotovili, da se za študente v primeru pripojitve obseg in kakovost zdravstvene oskrbe ne bosta poslabšala.

Na postavljena vprašanja niso dobili konkretnih argumentov, ki bi govorili v prid pripojitvi, pač pa obrazložitev, povezano s formalnim dogovorom z Mestno občino Ljubljana (MOL), ki naj bi ga sklenili že leta 2014, so po sestanku sporočili iz Iskre.

Po trditvah Stoparja sprememba 9. člena zakona ne ukinja Zdravstvenega doma za študente, ampak izenačuje oskrbo študentov po celotni Sloveniji, kar pa v Iskri ostro obsojajo, saj "na račun tega znižujejo standard zdravstvene oskrbe ljubljanskih študentov".

V Iskri se ne bodo zadovoljili s pavšalnimi odgovori ministrstva, ampak bodo še naprej vztrajali pri svojih zahtevah, da študentski zdravstveni dom ostane samostojen zavod, ki študentom še naprej zagotavlja celostno zdravstveno oskrbo, so navedli.

Predstavniki ŠOU v Ljubljani in Iskre so sicer danes ministrstvu za zdravje ob sestanku predali okoli 12.200 podpisov za ohranitev Zdravstvenega doma za študente. Če ministrstvo ne bo imelo posluha za njihove argumente, jim bodo dali kratek rok, da stvari premislijo. Če ne bodo ugodili njihovim pozivom, ne izključujejo niti protestov, je dejal predsednik ŠOU Klemen Peran.

Ministrstvo za zdravje in MOL namreč načrtujeta ukinitev Zdravstvenega doma za študente oz. njegov prenos pod Zdravstveni dom Ljubljana. Informacija je na noge dvignila študente, ki so takoj začeli na fakultetah in tudi elektronsko na spletni strani ŠOU v Ljubljani zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi zdravstvenega doma.

Ljubljanski župan Zoran Janković je minuli ponedeljek sprejel predstavnike ŠOU v Ljubljani in Zdravstvenega doma za študente. Tako on kot ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavljata, da morebitna združitev študentskega zdravstvenega doma z ljubljanskim kakovosti zdravstvene oskrbe študentov ne bi spremenila. Ali bo do tega sploh prišlo, pa je odvisno od ministrstva.