c S

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju začenjajo z izrekanjem o stavki

06.12.2017 08:44 Ljubljana, 06. decembra (STA) - V 767 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v katerih je organiziran Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se bo danes začelo enotedensko izrekanje o stavki. Med stavkovnimi zahtevami je zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev od vrtcev do univerze, če bo stavka izglasovana, bo 14. februarja prihodnje leto.

V Svizu so svoje zahteve oktobra naslovili na vlado, a v enomesečnem roku prejeli v odgovor obvestilo pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da so izhodišča za pogajanje poslali v medresorsko usklajevanje. To glavnega odbora sindikata ni prepričalo, da svojih članov ne bi pozvali k odločanju o stavki, ki bo potekalo do 13. decembra.

Kot so pred začetkom glasovanja zapisali v Svizu, je opredeljevanje za ali proti stavki dolžnost članov sindikata, da se do stavke opredelijo, pa so povabljeni tudi nečlani. Stavka bo izglasovana, če se bo zanjo opredelila več kot polovica zavodov, na katerih bo potekalo glasovanje. Da bo posamezni zavod sodeloval v stavki, pa mora zanjo glasovati več kot polovica vseh zaposlenih na zavodu.

Med stavkovnimi zahtevami je zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev od vrtcev do univerze, prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije pa zaposlenim na univerzah odsvetujejo sodelovanje pri stavkovnih aktivnostih Sviza, saj da te izrazito favorizirajo nižje ravni izobraževanja.