c S

Za kreativno pot do znanja 2017-2020 7,3 milijona evrov

04.12.2017 06:00 Ljubljana, 01. decembra (STA) - Javni štipendijski sklad je danes objavil nov, 7,3 milijona evrov vreden razpis Po kreativni poti do znanja 2017-2020. Z njim bodo še naprej spodbujali krepitve sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem, izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem.

V okviru sofinanciranih projektov bodo študenti pridobili konkretne in praktične izkušnje že med izobraževanjem ter hkrati iskali nove kreativne in inovativne rešitve za izzive in vprašanja gospodarskega in neprofitnega sektorja, so sporočili iz Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Projekti se bodo izvajali v skupinah od štiri do osem študentov pod mentorstvom vsaj enega pedagoškega mentorja in strokovnjaka oz. delovnega mentorja iz (ne)gospodarstva. V okviru projektnih aktivnosti bodo študenti proučevali različne kreativne in inovativne rešitve za izzive gospodarskega in družbenega okolja.

V projekt bodo vključeni študenti različnih študijskih stopenj in smeri, tako da bo interdisciplinarna narava vključevanja študentov prispevala k mreženju študentov različnih disciplin, strok in strokovnih delavcev. Trajali bodo tri ali pet mesecev.

Na razpis se lahko prijavijo visokošolski zavodi (univerze ali samostojni visokošolski zavodi), ki lahko oddajo le eno vlogo na posamezno odpiranje, v njej pa lahko predložijo za to študijsko leto največ pet projektov, za študijski leti 2018/2019 in 2019/2020 pa največ po tri projekte.

Razpisanih sredstev je 7,3 milijona evrov, in sicer je za leto 2018 namenjenih 3,3 milijona evrov, za leto 2019 2,3 milijona evrov, preostanek 1,8 milijona evrov pa je predviden za leto 2020.

Projekt Po kreativni poti do znanja na skladu sicer izvajajo že od leta 2013 in je do sedaj prinesel številne odlične rezultate, inovacije v naravoslovju, družboslovju in tehniki, ki odgovarjajo na izzive sodobnega časa, prinašajo rešitve za gospodarstvo, nosijo tržni potencial in družbeno koristnost, so pojasnili v sporočilu.

Znotraj teh je samo v preteklem razpisu 2016/2017 sodelovalo več kot 1600 študentov, preko 220 pedagoških mentorjev in preko 330 mentorjev iz gospodarstva. Med 212 uspešno izvedenih projektov so razdelili skoraj 3,8 milijona evrov, in sicer iz sredstev Evropskega socialnega sklada in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

K sodelovanju sklad vabi gospodarske družbe ter organizacije iz gospodarskega ali družbenega področja, ki želijo na inovativen način pristopiti k reševanju izpostavljenih problemov in se povezati z visokošolskimi zavodi ter skupaj z njimi zasnovati projekte.

Vsi udeleženci v projektih, tako študenti kot pedagoški in delovni mentorji, bodo za svoje delo prejeli finančne spodbude.