c S

Mladi invalidi do vključevanja na delovno mesto z novim programom

04.12.2017 05:59 Komenda, 01. decembra (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak opozarja, da sta med ključnimi pravicami invalidov pravica biti vključen in pravica do dela. Slovenija je na tem področju med boljšimi državami, saj število brezposelnih invalidov pada, je dejala na današnji predstavitvi novega projekta za vključevanje mladih invalidov na trg dela.

Slovenija je bila med prvimi državami, ki so v EU ratificirale konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov, po kateri je treba invalidom zagotavljati polno in enakopravno uživanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova na današnji novinarski konferenci na kmetiji Zadrgal v Komendi, kjer deluje Zavod Grunt, ki zaposluje težko zaposljive osebe iz okolice Komende.

Ministrica je s 14 izvajalci zaposlitvene rehabilitacije danes podpisala pogodbe za izvajanje projekta Prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela, so na ministrstvu zapisali na svoji spletni strani. Pomemben deležnik pri zaposlovanju invalidov na trg dela so po njihovih besedah izvajalci zaposlitvene rehabilitacije, saj na leto usposabljajo več kot 2000 oseb.

Ciljna skupina projekta Prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela so mladi s posebnimi potrebami, ki so v trenutku vključitve v projekt mlajši od 29 let. Posebne potrebe, kot jih opredeljuje projekt, so motnje v duševnem razvoju, slepota in slabovidnost oziroma okvara vidne funkcije, gluhota in naglušnost, govorno-jezikovne motnje in gibalna oviranost.

Poleg tega se lahko v projekt vključijo mladi z dolgotrajno boleznijo, avtističnimi motnjami ter čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja ali prilagojene oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja, so zapisali na ministrstvu.

Na ravni projekta v štirih letih predvidevajo vključitev 2100 mladih s posebnimi potrebami. Ministrstvo bo sofinanciralo projekt do največ 4,2 milijona evrov.

Ves čas trajanja projekta bodo mlado osebo s posebnimi potrebami spremljali in ji nudili podporo pri vključevanju na delovno mesto. Motivirali jih bodo in spodbujali za aktivno življenje. Omogočiti jim želijo dejavno in enakopravno sodelovanje v procesu ter soodločanje in prevzemanje nadzora nad svojim položajem.

Novinarsko konferenco v Komendi so pripravili pred 3. decembrom, mednarodnim dnevom invalidov. Generalna skupščina Združenih narodov ga je razglasila leta 1992 z namenom, da bi bilo razumevanja problematike invalidnosti več.