c S

Zasebne šole in žalostni Harlekin

04.12.2017 05:55 Ljubljana, 01. decembra (STA) - Politične in ustavnopravne peripetije, ki spremljajo urejanje financiranja zasebnih šol, močno spominjajo na commedio dell'arte. V njej so igrali tipizirani liki. Eni z masko, drugi brez nje. Razlika je v tem, da so italijanski komedijanti občinstvo zabavali, slovenski politiki pa jo zgolj utrujajo, piše Ranka Ivelja v Dnevniku.

Ta trenutek je jasno zgolj to, da problema ne bi bilo, če ustavno sodišče spomladi 2014 ne bi odločilo, da mora država v skladu z ustavo obvezno šolanje financirati 100-odstotno in ne 85-odstotno kot doslej.

Premier Cerar bi imel rad s Cerkvijo lepe odnose, zato dijakom in učiteljem v zasebnem Zavodu sv. Stanislava obljubi, da bo poskrbel za čimprejšnjo uresničitev ustavne odločbe. To se ne zgodi, se pa koalicija združi z delom opozicije in na pobudo SD začne spreminjati ustavo. Tudi to jim spodleti.

Spet postane aktualna zakonska novela, s katero bi ministrica Maja Makovec Brenčič izpolnila ustavno odločbo in preprečila, da bi šole ustanavljali verski radikalci.

Upa, da bo tako zrinila zakon skozi parlament. A nastopi DeSUS, ki pride na plan z dopolnilom, po katerem bi državno financiranje v razširjenem delu programa zasebnih devetletk s sedanjih 85 odstotkov potolkli na nič odstotkov.

SD in Levica prhneta v zrak od jeze, a upokojensko dopolnilo matični odbor vseeno izglasuje. Prav vsi vedo, da zakonske novele v tem mandatu najbrž ne bodo sprejeli, piše komentatorka.