c S

Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost okrepitve hekerskih napadov

04.12.2017 06:53 Washington, 02. decembra (STA) - Iztekajoče se leto so zaznamovali števili hekerski napadi, ki pa se bodo prihodnje leto zelo verjetno še okrepili in dosegli nove razsežnosti, v ta teden objavljenem poročilu opozarja družba za zaščito na spletu McAfee. Hekerji namreč razvijajo nove strategije in "poslovne modele", zaradi česar morajo uporabniki okrepiti varnostne ukrepe.

Čeprav so varnostni sistemi vse boljši, lahko hekerji po opozorilih strokovnjakov, ki jih je povzela francoska tiskovna agencija AFP, izkoristijo druge poti. Ena takšnih ranljivosti so manjše pametne naprave, ki so manj zaščitene kot računalniki in pametni telefoni. Prek takšnih pripomočkov, kot so denimo pametne ure, lahko hekerji pridobijo dostop tudi do drugih naprav.

"Razvoj izsiljevalske programske opreme v letošnjem letu bi nas moral spomniti, kako agresivno se lahko grožnja prilagodi, s tem ko napadalci dramatično uvajajo nove sisteme ter se prilagajajo uspešnim varnostnim rešitvam," je poudaril tehnološki direktor družbe McAfee Steve Grobman.

Meni, da se bo v prihodnje še razširila tudi ponudba hekerskih napadov kot storitev, ki jo lahko naročijo posamezniki, ki želijo nekomu škodovati. To bi razvoj hekerskih dejavnosti po njegovih ocenah še dodatno spodbudilo.

Da se mora Evropa pripraviti na povečano število kibernetskih napadov, so konec septembra opozorili tudi v Evropolu. Grožnja organiziranega kriminala prek interneta je po njihovih besedah v zadnjih 12 mesecih dosegla do sedaj še nepoznano dimenzijo.

V zadnjem času uporabnike spleta vse bolj ogroža tudi tako imenovano rudarjenje kripto valut. Več spletnih strani je za novi vir zaslužka začelo izrabljati računalnike in naprave obiskovalcev, ki jih izkoristijo za rudarjenje.