c S

Vključevanje otrok beguncev s pomočjo moderne verzije Zdravljice

04.12.2017 06:50 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Slovenska filantropija bo v sklopu projekta Žive naj vsi narodi s pomočjo Prešernove Zdravljice, predelane v moderen glasbeni videospot, od nedelje, ko obeležujemo Prešernov rojstni dan, do božiča, zbirala sredstva za vključevanje otrok beguncev, so sporočili iz filantropije. Videospot bodo premierno predvajali v nedeljo v lokalu Pritličje.

"Z videospotom želimo na privlačen način prikazati pozitiven doprinos, ki ga imajo priseljenci za slovensko kulturo," je izvršna direktorica filantropije Tereza Novak navedla v sporočilu za medije.

V novi verziji Zdravljice nastopajo številni slovenski in priseljenski glasbeniki ter znani obrazi, kot so igralec in režiser Boris Cavazza, raperski duo Murat in Jose ter slovenska mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, poleg slovenščine pa bo v videospotu moč slišati še španščino in arabščino, pojavi pa se tudi afriški pevski zbor, ki zapoje tradicionalno južnoafriško pesem.

Projekt Žive naj vsi narodi pod vodstvom Jureta Grahka izvaja KUD Subart iz Kranja v sodelovanju z mnogimi ustanovami in posamezniki, ki si prizadevajo za pravičnejšo družbo.

V predstavitvenem videu na spletni strani projekta trdijo, da je med nami vedno več strahu pred drugačnimi. Edini način, na katerega lahko ta strah premagamo in dosežemo spremembe pa je ta, da se med seboj spoznamo. "Strah premagaš le, če človeka spoznaš," je prepričan Grahek. S projektom želijo "Slovence spodbuditi k razmišljanju o spajanju kultur kot o pozitivni stvari," je še dodal.

Donacije bodo od nedelje do božičnega dne zbirali preko sms-sporočil s ključno besedo NARODI5 na številko 1919. Donatorji bodo s tem prispevali pet evrov za pomoč otrokom beguncem pri vključevanju v družbo.