c S

V visokošolskem sindikatu zaposlenim na univerzah odsvetujejo sodelovanje pri stavki Sviza

01.12.2017 13:25 Ljubljana, 01. decembra (STA) - V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) zaposlenim na univerzah odsvetujejo sodelovanje pri stavkovnih aktivnostih, ki jih vodi Sviz. Predlogi Sviza z njimi niso usklajeni in "izrazito favorizirajo nižje ravni izobraževanja", so pojasnili in dodali, da se je predsedstvo visokošolskega sindikata z današnjim dnem preoblikovalo v stavkovni odbor.

V visokošolskem sindikatu od Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakujejo, da bo svoje zahteve v javnosti predstavljal kot zahteve svojega članstva. "Nastopanje v imenu 'celotne izobraževalne vertikale' je neprimerno, če upoštevamo, da je število članov Sviza na največji slovenski univerzi zanemarljivo majhno. Poleg tega je Svizova napovedana stavka po svoji vsebini stavka za zvišanje plač učiteljev v osnovnem in srednjem šolstvu in nič drugega," so zapisali v VSS.

Kot so napovedali, bodo "zaposlenim na univerzah izrecno in javno odsvetovali sodelovanje pri stavki, ki bi visokošolskim učiteljem in raziskovalcem izborila samo tisto, kar jim je vlada že tako ponudila sama, administrativnim in tehničnim delavcem ničesar, dekanovi kliki pa za pet plačnih razredov višje plače".

Po njihovih navedbah namreč Svizovi predlogi izrazito favorizirajo nižje ravni izobraževanja, na področju visokega šolstva pa se vidno ujemajo z interesi vodstvenih slojev na posameznih fakultetah, na katerih je Sviz dejaven. Svizov predlog namreč predvideva "zvišanje plač visokošolskih učiteljev, sodelavcev in raziskovalcev za dva plačna razreda, kolikor je spomladi že sama od sebe predlagala vlada, za učitelje na nižjih ravneh izobraževanja predvideva tri plačne razrede, za razrednike pa kar pet", so zapisali.

Ob tem so pojasnili tudi, da VSS sodeluje v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sviz pa je član Konfederacije sindikatov javnega sektorja, pogledi teh dveh sindikalnih skupin na prihodnost plačnega sistema pa se "trenutno zelo razhajajo".

Predsedstvo VSS in predsedstva njihovih sindikatov univerz so se z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Od vlade pričakujejo, da bo financiranje univerz tako kot na drugih področjih izobraževanja začela usklajevati z gibanjem stroškov dela. V svoji pogajalski skupini se zavzemajo za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov, so še pojasnili.

Glavni odbor Sviza je namreč v četrtek odločil, da se bo njihovo članstvo opredeljevalo o stavki. Če bo ta izglasovana, se bo začela 14. februarja prihodnje leto. Med stavkovnimi zahtevami pa so zvišanje osnovnih plač učiteljev ter drugih izobraževalcev od vrtca do univerze, ustrezno vrednotenje razredniškega dela in 1200 evrov bruto regresa za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.