c S

Bruselj odločen okrepiti Erasmus v prihodnjem večletnem proračunu EU

30.11.2017 16:39 Bruselj, 30. novembra (STA) - Evropska komisija je odločena še okrepiti program Erasmus, verjetno najbolj uspešen in priljubljen program EU, z zagotovitvijo ustreznih sredstev v sklopu bližajočih se pogajanj o novem večletnem finančnem okviru EU, je ob koncu praznovanja 30. rojstnega dne programa poudaril komisar za izobraževanje Tibor Navracsics.

Komisija je ob koncu praznovanja 30. rojstnega dne programa Erasmus, ki se od leta 2014 imenuje Erasmus+, predstavila poročilo o njegovih rekordnih dosežkih v lanskem letu.

Proračun Erasmusa+ se je v primerjavi z letom prej okrepil za 7,5 odstotka, EU je z rekordnimi 2,27 milijarde evrov nepovratnih sredstev 725.000 Evropejcem omogočila študij, usposabljanje, poučevanje, delo ali prostovoljstvo v tujini.

Lani so bila sredstva programa vložena v 21.000 projektov, pri katerih je sodelovalo 79.000 organizacij na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine, kar je za 15 odstotkov več kot leta 2015.

Francija, Nemčija in Španija so bile na vrhu lestvice držav pošiljateljic, najbolj priljubljene države gostiteljice pa so bile Španija, Nemčija in Velika Britanija.

Za trenutni program Erasmus+ je v obdobju 2014-2020 predvidenih 14,7 milijarde evrov. V obdobju 2021-2027 pa naj bi bilo po bruseljskih ocenah za uresničitev ciljev potrebnih 29,4 milijarde evrov.

Cilj, h kateremu je predsednik komisije Jean-Claude Juncker pozval tudi na nedavnem socialnem vrhu EU na Švedskem, je zagotoviti podvojitev števila mladih v EU, ki sodelujejo v programu Erasmus+. Do leta 2025 naj bi se njihov delež povečal s 3,7 na 7,5 odstotka.

Komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Navracsics je optimističen, da bo Erasmus dobil dovolj denarja, čeprav se v sklopu bližajočih se pogajanj o novem večletnem finančnem okviru zaradi brexita napoveduje še ostrejša bitka kot običajno.

Komisija je k razpravi o prihodnosti programa povabila tudi generacijo Erasmus+ in vzpostavila "spletno zbirališče" zanjo. Rezultat te razprave je 30 priporočil o tem, kako naj Erasmus+ postane boljši.

Nekaj sporočil iz izjave generacije Erasmus+ je danes v Bruslju predstavila tudi Slovenka Tea Jarc, ki je bila doslej med drugim dejavna kot prostovoljka v Palestini. Izpostavila je, da mora program podpirati posameznike in organizacije, dejavne na področju prostovoljstva, okrepiti in poenostaviti sodelovanje s partnerskimi državami ter da bi Velika Britanija kljub brexitu morala ostati v programu Erasmus+.