c S

Odbor za izobraževanje o koncesijski dajatvi dela študentov in Puhovih nagradah

29.11.2017 11:30 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Odbor za izobraževanje je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog spremembe zakona o dodatni koncesijski dajatvi od dela študentov in dijakov ter predlog novele zakona o nagradah v raziskovalni dejavnosti. DZ je tudi sklenil predlagati, naj da soglasje k pravilom fundacije za šport in njenemu pravilniku o sofinanciranju programa športa.

Po predlogu zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov, bodo lahko javni visokošolski zavodi tako zbrana sredstva namenjali tudi neposredno za financiranje šolske infrastrukture, denimo za njeno gradnjo, nakup, prenovo in vzdrževanje. Razširja se tudi krog upravičencev za porabo teh sredstev, in sicer na dijaške domove. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaža Boha je takšna sprememba potrebna predvsem, da se zagotovi dolgoročno in predvidljivo financiranje šolske infrastrukture.

Ljudmila Novak (NSi) se je v razpravi strinjala, da naj se dajatve od študentskega dela namenjajo tudi za izgradnjo šolske infrastrukture. A sama meni, da bi morali študentje predvsem študirati, država pa bi jim morala za to zagotavljati primerne pogoje. Navzoči predstavnik študentov pa je opozoril, da študentje ne nasprotujejo temu, da prispevajo k izgradnji šolske infrastrukture, a opozarjajo, da bi morala biti to primarno naloga države.

Predlog novele zakona o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga je za obravnavo na plenarni seji pripravil odbor, po besedah državnega sekretarja Boha poleg Puhovih priznanj, ki se podeljujejo za razvojne dosežke, predvideva tudi podeljevanje Puhovih nagrad, in sicer Puhovo nagrado za življenjsko delo in Puhovo nagrado za vrhunske dosežke.

Po mnenju nekdanjega rektorja ljubljanske fakultete Staneta Pejovnika, ki je predstavil mnenje državnega sveta o tem predlogu, s tem Puhova priznanja izenačujejo z Zoisovo nagrado, za kar je bil po njegovem prepričanju še skrajni čas.

Miha Kordiš (Levica) je predlagal tudi dopolnilo, s katerim bi v zakon zapisali, da je odbor, ki izbira nagrajence, uravnotežen po spolu. Janko Veber (SD) je dejal, da se mu to ne zdi smiselno: "Če bi kar koli kazalo, da se določen spol namenoma zapostavlja, potem se mi zdi smiselno to regulirati z zakonom, sicer pa ne," je dejal. "Vsakič ko govorimo o spolni uravnoteženosti, degradiramo ženski spol," je dodal Tomaž Lisec (SDS). Kljub temu je odbor dopolnilo sprejel.

Odbor je danes sklenil DZ še predlagati, naj da soglasje k pravilom Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji in pravilniku o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa omenjene fundacije.