c S

Vlada s prerazporeditvijo zagotovila 21 milijonov evrov za plače v osnovnem šolstvu

29.11.2017 08:13 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Vlada bo ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport s prerazporeditvami zagotovila nekaj več kot 21 milijonov evrov za novembrske plače zaposlenih na področju osnovnega šolstva. Slabega pol milijona iz tekoče proračunske rezerve pa bodo namenili za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu ter povečanje kakovosti zdravstvene obravnave.

Nekaj več kot 21 milijonov evrov za izplačilo novembrskih plač zaposlenim na področju osnovnega šolstva bodo na proračunsko postavko dejavnost osnovnega šolstva pri ministrstvu za izobraževanje prerazporedili z ministrstev za finance, obrambo, pravosodje, javno upravo in kulturo ter s službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, in sicer na podlagi ocene prostih pravic porabe do konca leta.

Z ministrstev za finance in za izobraževanje pa bodo slednjemu na proračunsko postavko regresirana prehrana učencev prerazporedili 3,4 milijona evrov in tako zagotovili manjkajoča sredstva za brezplačna kosila, so med drugim še sklenili na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve. Kot so ob tem pojasnili v sporočilu za javnost, gre za izpolnitev novih zakonskih obveznosti, ki jih je prinesla novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Vlada je potrdila tudi razporeditev 469.808 evrov s tekoče proračunske rezerve na postavko sistemska ureditev zdravstvenega varstva pri ministrstvu za zdravje. Sredstva bodo namenjena za izvajanje posebnega vladnega projekta za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu ter za povečanje kakovosti zdravstvene obravnave.

Ministrstvo za zdravje znotraj svojega finančnega načrta prerazporeja 620.711 evrov, in sicer iz proračunskih postavk, kjer ostajajo neporabljena sredstva, na proračunsko postavko zdravstveno varstvo socialno ogroženih.

Finančno ministrstvo na podlagi ocene prostih pravic porabe do konca leta prerazporeja 744.890 evrov ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer na proračunsko postavko transferi brezposelnim za izplačilo zakonskih obveznosti iz naslova denarnih nadomestil za brezposelne. Ministrstvo za okolje in prostor pa prerazporeja 408.311 evrov za izvajanje vodnogospodarske javne službe.

Člani odbora vlade za gospodarstvo pa so v dokončni obravnavi potrdili še prerazporeditev, s katero bodo zagotovljena sredstva za HE Brežice. Dodatna sredstva v višini 2.025.599 evrov so potrebna za izvedbo ureditev vodne infrastrukture, vodne in energetske infrastrukture v nedeljivem razmerju ter državne in lokalne infrastrukture na območju HE Brežice, so še navedli v sporočilu za javnost.