c S

Odbor za izobraževanje bo nadaljeval obravnavo glede višine financiranja zasebnih osnovnih šol

29.11.2017 08:48 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo danes predvidoma nadaljeval oktobra prekinjeno obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi država uresničila ustavno odločbo o 100-odstotnem financiranju javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Možnih scenarijev izida seje je več.

Odbor je obravnavo omenjene novele oktobra prekinil, dokler ne bo znana odločitev DZ o spremembi 57. člena ustave, ki se nanaša na določitev načina financiranja zasebnih osnovnih šol, a očitno bo obravnavno nadaljeval še pred tem.

Veljavni zakon sicer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira 85-odstotno. Po predlogu novele, ki jo je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, bi država obvezni del javnega programa po novem financirala 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. V igri je tudi dopolnilo DeSUS, po katerem bi država 100-odstotno financirala le obvezni del javnega programa, razširjenega dela javnega programa pa sploh ne bi financirala.

Ker so mnenja poslanskih skupin o dosedanjih predlogih različna, različni pa so tudi pogledi, ali naj novelo sprejemajo še pred spreminjanjem ustave ali po njej, se je predsednik DZ Milan Berglez v ponedeljek in torek sestal s predstavniki poslanskih skupin SMC, SD, DeSUS, Levica in poslanske skupine NP, vendar nekega dogovora niso dosegli. Izjav niso dajali, neuradno pa je slišati ugotovitev, da potrebne dvotretjinske večine za podporo ustavni spremembi na ustavni komisiji ni več.

Tako je na današnji seji odbora mogoče marsikaj - od tega, da bodo razpravo znova preložili, do tega, da bodo podprli enega izmed predlogov ali pa zakon zavrnili. Možno pa je tudi, da bo za obravnavo te točke danes zmanjkalo časa. Brglez je sicer že dejal, da ne bo podprl nobene spremembe ustave ali zakona, ki bi pomenila poskus izigravanja ustavne odločbe.