c S

ŠOU v Ljubljani zbira podpise za ohranitev Zdravstvenega doma za študente

27.11.2017 11:26 Ljubljana, 27. novembra (STA) - V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani so na vseh ljubljanskih fakultetah danes pričeli zbirati podpise za ohranitev Zdravstvenega doma za študente, ki deluje na Aškerčevi cesti že od leta 1992. Če to ne bo zadostovalo, ne izključujejo niti možnosti protestov, so zapisali v sporočilu za javnost. Podpise zbirajo do petka.

V ŠOU v Ljubljani opozarjajo, da Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že vrsto let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju.

Osebni zdravnik je nemalokrat predaleč za vse nujne študentske zdravstvene probleme, zato je študentski zdravstveni dom, ki deluje v kraju izobraževanja mnogih slovenskih študentov, nujno potreben, poudarjajo. Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom veliko hitreje dostopne, njihovo omejevanje pa pomeni povečanje zdravstvenega tveganja za ljubljanske študente, so prepričani.

ŠOU v Ljubljani, kot eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente, zagovarja ohranitev in odločno nasprotuje njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oziroma njegovi ukinitvi.

"Ukinitev nujnih zdravstvenih storitev z namenom ustanavljanja tržno naravnanih storitev, ni sprejemljiva, pomeni korak nazaj in sicer na škodo zdravja študentov," opozarjajo. Ob tem dodajajo, da ima zdravstveni dom za študente od vseh univerz le ljubljanska univerza, ki bi morala biti vzor za nadaljnje tovrstne prakse.

Tako ministrstvo za zdravje kot tudi Mestno občino Ljubljana so pozvali k najhitrejšemu odgovoru in pojasnitvi trenutnega stanja. Če bo do ukinitve, ali pripojitve zdravstvenega doma prišlo, ne izključujejo niti možnosti protestov. ŠOU v Ljubljani se vse od svoje ustanovitve odločno bori za pravice vseh ljubljanskih študentov in tovrstnih kratenj ne bodo dopustili, so zatrdili.

Dokler pa še čakajo dokončen odgovor, so pričeli s peticijo za ohranitev zdravstvenega doma za študente. Podpise je moč oddati na vseh fakultetah do petka, 1. decembra.

Mediji so namreč v minulih dneh poročali, da se na ministrstvu za zdravje in ljubljanski občini pogovarjajo o pripojitvi Zdravstvenega doma za študente k ZD Ljubljana. Na ministrstvu sicer trdijo, da dokončne odločitve o statusu omenjenega zdravstvenega doma še niso sprejeli.