c S

V Ljubljani z naložbami do dovolj mest v vrtcih

27.11.2017 06:46 Ljubljana, 25. novembra (STA) - V Ljubljani je vključenost otrok v vrtce več kot 90-odstotna. Na centralnem čakalnem seznamu je za šolsko leto 2017/18 220 čakajočih otrok. Na občini pričakujejo, da se bodo zaradi novih sosesk kmalu povečale potrebe po dodatnih mestih na območju Vrhovcev in Polja, hkrati pa ocenjujejo, da bo na območju celotne občine mest dovolj.

V Mestni občini Ljubljana deluje 23 javnih vrtcev s 779 oddelki, v katere je vključenih 13.529 otrok. Čeprav se je število otrok v ljubljanskih vrtcih v zadnjih desetih letih povečalo za več kot 23,5 odstotka, število tistih s stalnim prebivališčem v občini pa za kar 38,5 odstotka, so na občini z naložbami v nove vrtce uspeli zagotoviti 2588 mest več in dosegli, da je vključenost otrok v vrtce v Ljubljani bistveno nad slovenskim povprečjem. V preteklem šolskem letu je znašala 91 odstotkov, medtem ko je bila po zadnjih podatkih republiškega statističnega urada za Slovenijo 78,7-odstotna, so za STA navedli na mestni občini.

Ob tem so izpostavili, da že četrto leto zagotavljajo vsem staršem, ki izpolnjujejo pogoje, mesto v javnem vrtcu tudi že v spomladanskih mesecih. Hkrati so ocenili, da bi vsi otroci s stalnim prebivališčem vsaj enega od staršev v ljubljanski mestni občini ne glede na stalnost in z izpolnjenim starostnim pogojem dobili mesto v javnem vrtcu, če ne bi želeli točno določenega vrtca.

Na centralnem čakalnem seznamu vrtcev v Mestni občini Ljubljana je sicer za letošnje šolsko leto 217 otrok iz prvega in trije iz drugega starostnega obdobja.

Med najmlajšimi je 72 otrok takih, ki nimajo stalnega prebivališča v občini, 145 otrok pa ima vsaj enega starša s stalnim prebivališčem v občini. Med temi je 56 otrok, ki poleg stalnega prebivališča izpolnjujejo tudi starostni pogoj, od slednjih pa ima samo 14 otrok izbrano možnost "katerikoli vrtec". Ti starši so sicer že prejeli ponudbo za podpis pogodbe z drugim vrtcem, "vendar so jo zavrnili, ker čakajo točno določen vrtec oziroma enoto vrtca," so za STA navedli na občini.

Zaradi gradnje novih sosesk na občini pričakujejo v bližnji prihodnosti povečanje potreb po dodatnih mestih predvsem v vrtcih na območju Vrhovcev in Polja, kjer pa tudi že gradijo vrtec. A gledano za celotno območje ljubljanske občine bo mest dovolj, menijo na občini, "saj se je število rojstev začelo zmanjševati, prav tako odločitve staršev po varstvu in vzgoji otrok niso vezane le teritorialno na bližino doma, pač pa nanje vpliva več faktorjev, denimo bližina službe enega ali obeh staršev, bližina babic in dedkov, želja po točno določenem vrtcu ali oddelku ..."

Za naslednje leto občina načrtuje nekaj večjih naložb v vrtce v skupni vrednosti 10,9 milijona evrov, pri čemer bodo 1,4 milijona evrov dobili od Eko sklada ali skozi nepovratna sredstva ministrstev za izobraževanje in za infrastrukturo.

Tako jih med drugim čaka končanje novogradnje enote Kašelj z osmimi novimi oddelki, sanacija notranjih prostorov enote Vrba, dokončanje celovite sanacije v Čenči in Mehurčkih ter zamenjava parnega kotla in kuhinjskih kotlov v Zeleni jami.

Letos so sicer končali preureditev dislocirane enote Osnovne šole Oskarja Kovačiča v trioddelčno enoto vrtca Galjevica, energetsko sanacijo enote Marjetica, protipotresno sanacijo in sanacijo temeljev vrtca Zelena jama ter energetsko sanacijo enote Vrba in izvedli dodatne ukrepe za doseganje energetske sanacije v enoti Čira čara.

Preko javnega razpisa ministrstva za infrastrukturo so dobili še sredstva za sofinanciranje energetske prenove enot Tinkara, Prule, Vodmat in Čira čara, ki so že bile ali bodo končane prihodnje leto.

V javno-zasebno partnerstvo za energetsko prenovo javnih stavb v lasti Mestne občine Ljubljana je sicer vključenih 48 objektov, od tega deset vrtcev. Za večje investicijske posege v vrtcih so poleg rednega investicijskega vzdrževanja v letu 2017 zagotovili še dodatna sredstva v višini 8,1 milijona evrov, od katerih bo pol milijona nepovratnih sredstev ministrstev za infrastrukturo in za izobraževanje.

V zadnjih desetih letih so v Ljubljani sicer odprli pet novih vrtcev. Gre za enote Tehnološki park, Mravljinček, Zajčja dobrava II, Čebelica in Jurček. Slednjega so odprli ravno pred nekaj dnevi, naložba pa je znašala dobrih 600.000 evrov.