c S

ŠOU v Ljubljani odločno proti ukinitvi študentskega zdravstvenega doma na Aškerčevi

24.11.2017 08:45 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) napovedujejo, da se bodo odločno borili proti morebitni ukinitvi oziroma pripojitvi zdravstvenega doma Zdravstvenega doma za študente, ki deluje na Aškerčevi cesti v Ljubljani že od leta 1992. Ne izključujejo niti možnosti protesta, so zapisali v sporočilu medijem.

V ŠOU v Ljubljani opozarjajo, da Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že 25 let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju. Osebni zdravnik je nemalokrat predaleč za vse nujne študentske zdravstvene težave, zato je študentski zdravstveni dom, ki deluje v kraju izobraževanja 40.000 slovenskih študentov, nujno potreben, so prepričani. Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom veliko hitreje dostopne, njihovo omejevanje pa pomeni povečanje zdravstvenega tveganja za ljubljanske študente.

Tako ministrstvo za zdravje kot tudi mestno občino Ljubljana so pozvali k najhitrejšemu odgovoru in pojasnitvi trenutnega stanja. Če se informacije o ukinitvi zdravstvenega doma izkažejo za resnične, so pripravljeni storiti vse, da bodo to preprečili. Trdijo namreč, da tovrstnih kratenj pravic študentov ne bomo dopustili. Če bo prišlo do ukinitve ali pripojitve zdravstvenega doma, bodo začeli z zbiranjem podpisov pod peticijo, ne izključujejo niti možnosti protestov.

Mediji so namreč v minulih dneh poročali, da se na ministrstvu za zdravje in ljubljanski občini pogovarjajo o pripojitvi Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi cesti k Zdravstvenemu domu Ljubljana. Na ministrstvu sicer trdijo, da dokončne odločitve o statusu omenjenega zdravstvenega doma še niso sprejeli.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so napovedali, da se bodo zaradi neresničnih informacij v javnosti v prihodnjem tednu sestali s predstavniki ŠOU in Študentskega društva Iskra, vabilo na srečanje pa so jim posredovali že pred dvema dnevoma.

Pri tem so pojasnili, da je ustanoviteljica zdravstvenega doma za študente v Ljubljani država, Mol pa je trenutno lastnica manj kot tretjine stavbe na Aškerčevi, kjer bo, kot zagotavljajo, zdravstveni dom še naprej.

"Menimo, da večino neresničnih, da ne rečemo celo neumestnih govoric o ukinitvi zdravstvenega doma za študente in celo gradnji hotela, medijem posreduje direktorica študentskega zdravstvenega doma. Morda se boji morebitnih sprememb, ki bi ob pripojitvi študentskega zdravstvenega doma k najboljšemu zdravstvenemu domu v Sloveniji nastale zanjo osebno," so zapisali v sporočilu medijem.

Kot so poudarili, je namreč Zdravstveni dom Ljubljana najboljša zdravstvena ustanova na primarni ravni v Sloveniji in edina med petimi največjimi zdravstvenimi ustanovami z več kot 1500 zaposlenimi, ki že deset let posluje pozitivno.