c S

Vlada pooblastila Koprivnikarja in Vraničar Ermanovo za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor

23.11.2017 14:47 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Vlada je za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki so ga parafirali v ponedeljek, pooblastila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman. Aneks za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I.

Gre za eno od orientacijskih delovnih mest za področje gasilske dejavnosti, katerih uvrstitev določa krovna kolektivna pogodba za javni sektor. To pa pomeni, da je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice sindikatov javnega sektorja.

Če bo podpisnikov na sindikalni strani dovolj, bo aneks lahko uveljavljen. S tem pa bo, kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, omogočeno nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Vlada je ob tem spomnila, da so bili konec avgusta v uradnem listu objavljeni dve uredbi in aneksi h kolektivnim pogodbam, s katerimi se odpravljajo anomalije oziroma popravljajo uvrstitve v plačne razrede za delovna mesta do vključno 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe.

Med podpisniki pa ni bilo Sindikata poklicnega gasilstva, ker so menili, da ponudba vlade dejansko ne odpravlja anomalij pri vrednotenju delovnih mest gasilcev. Gasilci so pred vladnim poslopjem v začetku oktobra celo pripravili protestni shod.

Na sestankih s predstavniki njihovega sindikata so nato po navedbah vlade prišli do "ugotovitve, da bi bilo za ustrezno rešitev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva potrebno predhodno spremeniti kolektivno pogodbo za javni sektor, in sicer tako, da se orientacijsko delovno mesto vodja gasilske izmene I uvrsti v 33. plačni razred (povišanje za en plačni razred)".

Predlog aneksa so v ponedeljek predstavili sindikalnima pogajalskima skupinama. Vladna in sindikalna stran sta se z vsebino v celoti strinjali, zato so vodji sindikalnih pogajalskih skupin ter namestnica vodje vladne pogajalske skupine aneks še isti dan parafirali, so še navedli v sporočilu.