c S

Na ljubljanskem Streetstivalu o uličnem delu z mladimi

23.11.2017 12:50 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V ljubljanskem študentskem kampusu danes v organizaciji Mreže Mlada ulica poteka festival uličnega dela z imenom Streetstival. Namenjen je mladinskim delavcem in vsem drugim, ki jih zanima delo z mladimi na ulicah, igriščih in v parkih. Seznanijo se lahko s praksami uličnega dela in napotki za njegovo kakovostno izvedbo.

V Mreži Mlada ulica, ki je kot pilotni projekt zaživela v letu 2012, delujejo organizacije s področja mladinskega dela s skupno vizijo spoznavati stiske, potrebe in želje mladih. Po besedah predstavnice mreže Nežke Agnes Vodeb so skupina mladinskih uličnih delavcev, ki se ob koncih tedna družijo z mladimi na različnih javnih površinah v Ljubljani.

Mladinsko ulično delo pomeni delo z mladimi na javnih površinah, torej zunaj institucij, je poudarila Vodebova. Takšno delo ne omejujejo ne stavba ne institucionalna pravila. Po njenih besedah preprosto pridejo na ulico, kjer soustvarjajo skupaj z mladimi - ni več jasne hierarhije ali avtoritete, ker gre za zunajinstitucionalno delo.

Člani mreže ulične akcije izvajajo ob koncih tedna, ko se na javnih površinah družijo z mladimi. Kot so sporočili iz mreže, sta njihova "vstopna momenta v komunikacijo" deljenje košev za smeti skupinam mladih in peka brezplačnih palačink - oboje s sporočilom: "Sedaj imate možnost, da prevzamete odgovornost za svoja (ne)dejanja."

Cilji mladinskega uličnega dela so zmanjšanje vrstniškega nasilja, boj proti zlorabi alkohola in drugih psihoaktivnih substanc ter vzpostavitev pogojev za dialog med mladimi, prebivalci lokalne skupnosti in odločevalci. Ulične akcije tudi širijo zavest o odgovorni uporabi javnih površin ter o spoštljivem odnosu do soljudi in okolja.

Streetstival - pri njegovi organizaciji sodeluje Mladinski svet Slovenije - je namenjen dvigu kakovosti mladinskega uličnega dela v državi. Na celodnevnem programu je tudi okrogla miza z naslovom Kaj je ulično delo, na katero so organizatorji povabili različne akterje in strokovnjake s tega področja. Festivalska tržnica pa predstavlja različne oblike in metode uličnega dela.

Tako se predstavlja tudi združenje cirkuških pedagoginj in pedagogov Cirkokrog, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z otroki, mladimi in odraslimi. Pot Cirkokroga se je začela, ko so se študentke socialne pedagogike spoznale z mladinskim cirkusom, ki ga v Evropi že več let priznavajo kot učinkovit medij dela z mladimi.

Festival uličnega dela sicer sofinancira ljubljanska mestna občina.