c S

Zaživel portal za lažje naročanje lokalnih živil v javnih zavodih

23.11.2017 12:44 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Javni zavodi so danes dobili kodo, s katero lahko brezplačno dostopajo do portala oz. kataloga živil za javno naročanje. Portal je ključno orodje, s katerim lahko javni zavodi enostavneje naročajo hrano iz lokalnega okolja, je danes v Ljubljani povedala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na GZS Tatjana Zagorc.

Portal prinaša pravilno poimenovanje živilskih izdelkov, saj se je to v zadnjih letih izmaličilo in obenem vplivalo tudi na kakovost izdelkov, je na novinarski konferenci povedala Zagorčeva.

Obenem prinaša fleksibilno tvorjenje sklopov. "To pomeni, da se moka in olje ter pekovski izdelki, pecilni prašek, pudingi ne bodo pojavljali v istem sklopu, ker se na ta sklop lahko potem prijavi samo večji distributer. Želimo doseči, da so sklopi ločeni, kjer se to da, da se lahko domači proizvajalci prijavijo na posamezne sklope. Tako bomo dosegi večji učinek in večji odstotek domačih proizvajalcev v javnem naročanju," je izpostavila Zagorčeva.

Katalog prinaša tudi seznam malih, srednjih in velikih proizvajalcev, ki so geografsko označeni. Zagorčeva je pojasnila, da lahko tako na primer določena šola pogleda, katere proizvajalce ima blizu sebe, in načrtuje, kako bo naročala in pripravila javna naročila. "Ni ga proizvajalca, ki ga ne bi našli, če le želi, da se predstavi v katalogu in svojo ponudbo transparentno predstavi," je še dodala.

Kmetijski minister Dejan Židan je opozoril, da bo omenjena elektronska platforma pomagala izločiti nepotrebne drage posrednike, ki so v osnovi odvetniške pisarne. Prepričan je, da bodo javni zavodi lahko sedaj na pomembno bolj enostaven in zakonit način naročali lokalno hrano.

Več kot 800 javnih zavodov je danes dobilo kodo, ki omogoča brezplačno uporabo portala. "Potekajo tudi dogovori, da bi bil označen kot portal v javnem interesu, s čimer bi tudi ministrstvo lahko sistematično finančno podprlo ta portal," je še dodal Židan.

Doslej se je postopek naročanja lokalne hrane izkazal kot izjemno zapleten, zahteval je zelo specifično znanje ali pa najemanje zunanjih izvajalcev. Portal je pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij na GZS, v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ter Zadružno zvezo Slovenije.