c S

Senat ljubljanske univerze sprejel pravilnik o delovni in pedagoški obveznosti visokošolskih učiteljev

22.11.2017 08:06 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Senat ljubljanske univerze je na današnji seji sprejel pravilnik o delovni in pedagoški obveznosti visokošolskih učiteljev in sodelavcev univerze, ki je usklajen tudi z visokošolskimi sindikati. Članice univerze morajo uskladiti svoje pravilnike z določbami tega pravilnika in jih predložiti rektorju do 1. marca 2018.

Pravilnik določa obseg in oblike dela, ki niso določene z aktom o oblikah neposredne pedagoške obveznosti na univerzi, in se uporablja za načrtovanje izvedbe akreditiranih študijskih programov I. in II. stopnje, za načrtovanje in zaposlovanje visokošolskih učiteljev in sodelavcev v izvedbo študijskih programov ter je podlaga za obračunavanje plač.

Uporablja se tudi za določanje obsega pedagoškega dela, zaposlenih na raziskovalnih delovnih mestih v primeru, da imajo ti pedagoški naziv in opravljajo pedagoško delo, piše v gradivu. Pravilnik določa še pogoje in načine razbremenitve pedagoškega dela, ki se nadomesti z drugimi nalogami.

Tako mora pedagoški delavec v primeru zaposlitve za polni delovni čas opraviti 2088 letnih delovnih ur oziroma 40 delovnih ur na teden, v kar so vključeni efektivno delo, čas odmora, prazniki ter redni in izredni dopusti. Minimalni obseg efektivnega dela znaša 1700 ur in v ta obseg se štejejo vse štiri oblike dela (neposredna, posredna pedagoška obveznost, umetniško ali strokovno delo in sodelovanje pri upravljanju).

Za docente, izredne in redne profesorje je neposredna obveznost določena pri 180 urah letno oziroma šestih urah tedensko, za asistente pa 10 ur tedensko oz. 300 letno, za učitelje veščin 480 ur letno oz. 16 ur tedensko. Pri preračunu tedenske v letno obveznost v urah bodo upoštevali 30 tednov organiziranih oblik izvajanja študija. Če predstojnik ugotovi, da je profesor presegel maksimalni obseg drugih oblik dela, mu lahko dekan obseg neposredne pedagoške obveznosti zmanjša na do pet ur tedensko.

Če s pedagoško obveznostjo ni mogoče izvesti študijskih programov, lahko dekan določi dodatno obveznost, ki jo mora opraviti na matični članici ali drugi v okviru univerze: za redne, izredne profesorje in docente do 60 ur letno oz. do dve uri tedensko, za višje predavatelje in lektorje do 90 ur letno oz. do tri ure tedensko, in za asistente in učitelje veščin do 120 ur letno oz. do štiri ure tedensko. Dodatna obveznost nima vpliva na obseg drugih oblik dela in se obračuna v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.

Pravilnik med drugim predvideva pedagoške razbremenitve. Delež teh za visokošolskega učitelja je 67 odstotkov, če opravlja funkcijo prorektorja ali predsednika upravnega odbora, do 67 odstotkov, če opravlja funkcijo dekana članice, in do 50 odstotkov, če je prodekan.

Docent, izredni profesor, redni profesor, višji predavatelj, predavatelj, lektor, asistent in drugi visokošolski sodelavci, zaposleni, se lahko za opravljanje znanstveno raziskovalnega dela izjemoma dopolnilno zaposlijo na univerzi največ 340 efektivnih ur na leto.

Pravilnik bo začel veljati naslednji dan po objavi na spletnih straneh ljubljanske univerze. Z dnem uveljavitve bodo prenehala veljati merila za vrednotenje dela visokošolskih učiteljev.