c S

S portalom Šolski lonec do več informacij o pomenu prehrane in gibanja za zdravje otrok

20.11.2017 09:01 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v povezavi z drugimi ustanovami pripravil spletni portal Šolski lonec, ki je namenjen organizatorjem prehrane otrok v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in ostalim, ki bi na enem mestu želeli najti čim več uporabnih informacij o pomenu prehrane in gibanja za zdravje otrok in mladih.

Šolski lonec je nastal kot plod dolgoletnega medsektorskega sodelovanja med zdravstvom in šolstvom. Temelji na smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Strokovne vsebine so prilagojene tako tistim, ki želijo pridobiti osnovne informacije o prehrani in gibanju, kot strokovnjakom, ki vsakodnevno delujejo na področju šolske prehrane in telesne dejavnosti.

Portal nudi vsebine in e-orodja na temo organizirane prehrane in gibanja v šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih na enem mestu. Vsebine pokrivajo področja pravne ureditve, strokovne urejenosti in smernic zdrave prehrane.

Spletna stran je namenjena organizatorjem prehrane v vrtcih, vodjem šolske prehrane, vodjem kuhinj, učiteljem gospodinjstva in ostalim učiteljem, srednjim šolam, dijaškim domovom, staršem in skrbnikom otrok, strokovnjakom s področja javnega zdravja ter ostalim, ki jih področje vsebinsko zanima.

V Sloveniji se izvaja vrsta zanimivih projektov in programov, do katerih je možno dostopati prav preko portala Šolski lonec. V e-kuharski knjigi je moč najti recepte, s katerimi popestriti šolski dan učencem in vplivati na njihovo zdravje. Poleg tega lahko organizatorji prehrane otrok preverijo kakovost šolskega jedilnika in si ogledajo zbirko e-seminarjev.

Šolski lonec je plod dela strokovnjakov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Instituta Jožef Stefan (IJS) ter bodočih uporabnikov. Nastal je v okviru projekta vzpostavitev celovitega sistema e-strokovne podpore izvajanja smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji - Projekt ESPO, ki ga je finančno omogočilo ministrstvo za zdravje v okviru javnega razpisa na področju javnega zdravja v letih 2013 in 2014.