c S

Ob letošnjem evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem opozorila o pasteh digitalnega sveta

20.11.2017 08:22 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Danes tretje leto obeležujemo evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga je Svet Evrope razglasil na pobudo iz Slovenije. Letošnja tema so zlorabe otrok na internetu. Svet Evrope na svojih spletnih straneh objavlja nasvete za zaščito otrok, o pasteh digitalnega sveta opozarjajo tudi v slovenskih institucijah.

Svet Evrope je na svojih spletnih straneh, kjer objavljajo vrsto opozoril, objavil tudi serijo video navodil, kako zaščititi otroke pred tveganjem spolnega izkoriščanja in spolne zlorabe na internetu in kako jim pomagati biti varni v digitalnem okolju. Kot so navedli v sporočilu za javnost, se je izsiljevanje preko spleta v zadnjih letih precej povečalo, a mlade žrtve o njem še vedno pogosto ne poročajo.

Žrtvam svetujejo, naj ne delijo vsebin in naj ne plačujejo ničesar, naj pa shranijo dokaze in naj povejo staršem ali drugi odrasli osebi, ki ji zaupajo, če se zaradi kogarkoli ali česarkoli počutijo neprijetno ali zaskrbljeno.

Da je treba na zlorabe otrok, ki se vse pogosteje zgodijo tudi prek interneta, glasno opozoriti, so pred evropskim dnevom sporočili tudi iz urada vlade za komuniciranje. "Odrasli smo odgovorni za to, da z dobro obveščenostjo, poučenostjo o varni rabi interneta otroke ozavestimo in zaščitimo," so zapisali.

Kot so sporočili s pravosodnega ministrstva, spolno nasilje in spolne zlorabe otrok predstavljajo najhujšo kršitev otrokovih pravic z daljnosežnimi posledicami. Letošnji evropski dan je po njihovih navedbah tudi priložnost za javno razpravo o "pasteh digitalnega sveta za otroke, ki se razvija hitreje, kot mu uspemo slediti, kar pomeni zaostajanje pri zagotavljanju ustrezne regulacije in nadzora".

Ob tem so poudarili pomen dela, ki ga opravlja slovenski Center za varnejši internet. Izpostavili pa so tudi na akcijo Kiko in roka, ki seznanja otroke in njihove starše s pravilom prepovedi dotikov pod spodnjim perilom.

Letake s to vsebino bodo danes na ljubljanskem Prešernovem trgu razdeljevali tudi predstavniki Združenja proti spolnemu zlorabljanju, ki je bil pobudnik za razglasitev omenjenega evropskega dne. Kot je za STA dejala predsednica združenja Katja Bašič, bodo o omenjeni problematiki ozaveščali predvsem mlade družine in jim predstavili tudi, kako že majhne otroke učiti nedotakljivosti njihovega telesa.

V državnem zboru so v petek predstavili tudi knjigo Simona Mičića Deček s tatujem na srcu o tovrstni problematiki, ob kateri je predsednik DZ Milan Brglez poudaril, da mora biti toleranca do spolne zlorabe otrok ničelna.

Da so spolne zlorabe globalni problem velikih razsežnosti, so opozorili tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po njihovih navedbah raziskave kažejo, da je že vsak peti evropski otrok žrtev spolnega nasilja in da tudi Slovenija ni imuna na to obliko nasilja.