c S

Predlog Sviza o ločenih pogajanjih je v medresorskem usklajevanju

20.11.2017 08:05 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izhodiščni predlog Sviza o ločenih pogajanjih o višjih plačah in več sredstvih za izobraževanje poslalo v medresorsko usklajevanje, je pojasnila ministrica Maja Makovec Brenčič. Odločitev še ni znana, saj postopki še tečejo, zato ministrico čudi poziv k stavki že danes.

Kot je ministrica dejala v odzivu na napoved glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja, da bodo na izredni seji glavnega odbora konec meseca odločali o stavki, ne razume tega tako hitrega poziva, "kajti postopki šele tečejo".

Na ministrstvu so po njenih besedah ustrezno opravili vse postopke v skladu z običajnimi načini obravnavanja predlogov izhodišč, ki jih je poslal Sviz. V četrtek so njihov predlog posredovali v medresorsko usklajevanje, kot je to tudi običaj, je pojasnila v izjavi za medije.

Po njenih navedbah je tako pričakovati vladni odziv na predlog sindikata, v medresorskih usklajevanjih pa se bodo opredelili glede odnosa do učitelja oziroma posameznika v izobraževanju in tudi glede na to, kaj teče v krovnih pogajanjih v javnem sektorju. Glede na odločitev iz medresorskega usklajevanja bodo postopki tekli naprej, je še dodala. Na vprašanje, kdaj bodo medresorska usklajevanja končana, je odgovorila, da to pričakuje čim prej in da je to običajno končano relativno hitro.

Ministrica je dodala tudi, da razume pozive sindikata, saj da so bili ravno na področju izobraževanja in znanosti v velikem primanjkovanju sredstev že vrsto let. "Od leta 2010 so se dejansko sredstva ves čas zmanjševala, šele v obdobju te vlade in od začetka mojega mandata smo nekoliko obrnili trend, zagotovo še ne dovolj, a vendar gremo navzgor in tako je prav in to moremo pospešiti," je dejala. Napovedala je, da si bo vedno prizadevala, da bo delo vseh v vzgoji in izobraževanju "vrednoteno tako, kot je prav".

Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal Štrukelj, bo izredna seja glavnega odbora sindikata, na kateri bodo odločali o stavki, predvidoma 30. novembra, če bo odločitev potrjena, se bo do nje opredelilo še članstvo. Sviz je namreč pred mesecem dni ministrstvu poslal zahteve po zvišanju plač v izobraževanju od vrtcev do univerz, po ustreznem vrednotenju razredniškega dela in po zvišanju proračunskih sredstev za izobraževanje. Odgovor ministrstva, ki so ga prejeli v četrtek, pa "ne omogoča interpretacije, ki bi nam zagotavljala, da se je vlada z nami pripravljena pogovarjati", je pojasnil Štrukelj. Ocenil je tudi, da jih vlada ne jemlje kot enakopravne partnerje, saj z njimi ravna drugače kot s policisti, zdravniki in gasilci, s katerimi se je o specifičnih zahtevah ločeno pogajala.