c S

ZPMS pred svetovnim dnevom otrok za varno in spodbudno okolje najmlajših

17.11.2017 11:25 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Ob obletnici sprejetja konvencije o otrokovih pravicah bo v ponedeljek potekal svetovni dan otrok. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je ob tej priložnosti v svoji poslanici zapisala, da je njihovo prizadevanje usmerjeno v to, da bi si vsi prizadevali zagotoviti vsem otrokom kakovostno, varno in vsestransko spodbudno okolje.

Kot so zapisali v poslanici, pri ZPMS spremljajo in s projekti tudi ustvarjajo varno in spodbudno otroštvo. Ob tem pozdravljajo vse odločitve in aktivnosti, ki so namenjene izboljšanju življenja otrok, mladostnikov in družin. Lani je bila uzakonjena prepoved telesnega kaznovanja otrok. S pomočjo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začenjajo kampanjo za pomoč staršem pri vzgoji otrok, ki so jo poimenovali Zavestno starševstvo. Pozdravljajo tudi napoved univerzalnega otroškega dodatka.

V zvezi obenem pozivajo k čim prejšnjem dvigu minimalne plače, kar bo izboljšalo socialni položaj številnih otrok. Da so gospodarski kazalci v naši državi dobri, se v življenju otrok še ne odraža, so prepričani pri ZPMS. Veseli pa so, da je bil nedavno ustanovljen svet za otroke in družine kot obvezno posvetovalno telo, kar zadeva odločitve na področju življenja otrok in družin, ki mora skrbeti za dobrobit otrok na vseh področjih.

A tudi v prihodnje izzivov za izboljšanje položaja otrok v naši družbi ne manjka, menijo v ZPMS. Na področju zdravstva še vedno beležijo nepopolno mrežo pediatrov in drugih specialistov. Ob tej priložnosti pa ministrstvo za izobraževanje ponovno pozivajo, naj ne spreminja obstoječega sistema vodenja otrok na sistematske zdravstvene preglede. Prav tako še zdaleč niso izčrpane možnosti za participacijo otrok pri odločitvah, ki vplivajo na njihovo življenje bodisi v šolah bodisi v lokalnih ali državnih okoljih. Zato ZPMS poziva šole, da v tednu, ki sledi svetovnemu dnevu otrok, razredno uro posvetijo temi po njihovem izboru.

ZPMS je prav na dan sprejema konvencije o otrokovih pravicah, 20. novembra 1990, ustanovila TOM telefon, edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Če je še za nekaj preteklih let veljalo, da je približno 10 odstotkov svetovalnih klicev vsako leto povezanih z eno od oblik nasilja, so v letu 2016 zabeležili kar 1217 takih klicev, kar je skoraj 13 odstotkov vseh svetovalnih klicev. Do konca oktobra 2017 pa so klici na temo nasilja narasli na skoraj 14 odstotkov.

Zato v ZPMS pozivajo vse, še posebej starše, stare starše, vzgojitelje, učitelje in druge, ki so pogosto v stiku z otroki, naj bodo pozorni na pasti, ki jih sodobni čas zaradi poplave različnih medijev prinaša v otroški svet. Dolžnost vseh odraslih je, da zaščitimo otroke pred vsemi oblikami možnega nasilja, ne glede na to, kje jim grozi, so še zapisali v ZPMS.