c S

Mobilnost je po mnenju udeležencev okrogle mize dragocena in neprecenljiva izkušnja

15.11.2017 14:00 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Nacionalna agencija Cmepius je ob 30-letnici programa Erasmus+ pripravila valorizacijsko konferenco o pomenu medkulturnih kompetenc z naslovom Bistvo je očem skrito. V okviru programa je potekala tudi okrogla miza z učitelji in študenti o izkušnjah z mobilnostjo v tujini, ki so po mnenju udeležencev okrogle mize dragocene in neprecenljive.

Cmepius v svojih študijah in ob spremljanju projektov ugotavlja, da so pomembne kompetence, ki jih posamezniki pridobijo v mednarodnih projektih, marsikdaj skrite. Tako kot je Mali princ odkrival različne planete in drugačne svetove, obenem pa spoznaval, da je bistvo očem skrito, tako tudi naši učitelji v tujini spoznavajo drugačne, nove prakse ter ob tem krepijo svoja znanja, izkušnje in kompetence, so navedli organizatorji.

Z namenom, da bi jih postavili na vidnejše mesto, so se na Cmepiusu odločili za konferenco. Na okrogli mizi so sogovorniki, ki prihajajo iz tujine oz. različnih kulturnih okolij, izpostavili pozitiven vpliv in neprecenljivo vrednost izobraževanja oz. učne mobilnosti v tujini.

"Vsakemu bi priporočala mobilnost v tujini, ker je to super priložnost za to, da si boljši na delovnem mestu in tudi sicer, ker greš izven cone udobja in se znajdeš v situacijah, ki se jim moraš prilagoditi," je ocenila svojo izkušnjo s tujino Tina Baloh, ki na ljudski univerzi v Žalcu izobražuje odrasle. Kot je poudarila, se obenem naučiš veliko stvari od kolegov iz tujine in se v Slovenijo vrneš bolj samozavesten.

Študentu ljubljanske ekonomske fakultete Blažu Spreitzerju so izkušnje, ki jih je pridobival kot dijak na praksi v nekem podjetju na Dunaju prišle še kako prav. "Moja izkušnja je bila zelo dinamična, saj sem se navadil delati in reševati postavljene probleme samostojno. Vrnil sem se v Slovenijo in vpisal na ekonomsko fakulteto, kjer spet mislim oditi na izmenjavo v Belgijo," je povedal.

V Sloveniji v Osnovni šoli (OŠ) Simona Gregorčiča v Kobaridu že 15 let prvošolce poučuje tudi Katalonka Aurora Calvet. Slovenija je po njenem mnenju lepa in urejena dežela prijaznih ljudi. "Slovenci preveč kritizirate in premalo cenite tisto kar imate. Na primer šolstvo in zdravstvo je pri vas dosti bolj urejeno, kot pri meni doma," je dejala.

O svojih izkušnjah z mobilnostjo in življenjem v Sloveniji so spregovorili tudi Rusinja Taisiya Larot, ki je v Sloveniji že štiri leta in študira na ekonomski fakulteti, Portugalec Felipe de Almeida, sicer učitelj v ljubljanski OŠ Trnovo, in Elmir Šut, ki študira na primorski univerzi v Kopru. Vsi trije so izpostavili, da so jih Slovenci medse zelo lepo sprejeli, da so študirajoč v tujini pridobili veliko izkušenj in idej, zato svojim kolegom priporočajo obvezno mobilnost.

Konferenca, ki se je udeležujejo učitelji, profesorji, vzgojitelji, izobraževalci odraslih, ravnatelji in drugi strokovni delavci v izobraževanju, nadaljujejo s praktičnimi delavnicami.