c S

Sviz glede plač upa na dogovor za pogajalsko mizo, sicer napoveduje druge poti

15.11.2017 07:34 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Člani glavnega odbora Sviza so na seji izrazili pričakovanje, da se jim bo z vlado o izboljšanju prejemkov nekaterih skupin izobražencev uspelo dogovoriti za pogajalsko mizo, sicer napovedujejo "druge poti". Najprej si zavzemajo za odpravo preostanka plačnih anomalij, nato pa zvišanje plač skupin javnih uslužbencev, ki so primerljive z zdravniki.

Kot so sporočili s Sindikata, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), so se člani glavnega odbora sindikata danes seznanili s potekom pogajanj o odpravi anomalij v sistemu plač javnega sektorja nad 26. plačnim razredom, o varčevalnih ukrepih in njihovi odpravi ali podaljšanju v letu 2018 ter o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Pri obravnavi drugega dela plačnih anomalij so se člani glavnega odbora zavzeli za t. i. dvostopenjska pogajanja, kar pomeni, da bi v prvem koraku odpravili še preostale anomalije nad 26. plačnim razredom, kjer je to upravičeno, in se dogovorili za uvedbo nekaterih manjkajočih novih delovnih mest. V drugem koraku pa bi se pogajali o zvišanju plač skupin javnih uslužbencev in uslužbenk, ki so primerljive z zdravniki. "Povprečne plače učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževanju, plače raziskovalcev v znanosti ter plače vrhunskih ustvarjalcev in strokovnjakov v kulturi namreč zaostajajo za plačami enako izobraženih v državni upravi in v zdravstvu," so zapisali.

V sindikatu ob tem opozarjajo, da se pogajanja o odpravi razlik v plačah med enako izobraženimi v državni upravi in v zdravstvu še niso niti začela, "zato se zdi zaostritev konflikta z vlado do ravni protestov in stavk zgolj vprašanje časa". Kot pravijo, bi bili zadovoljni, če bi se vlada o odpravi omenjenih razlik dogovorila za pogajalsko mizo. "A če ne bo šlo zlepa, bo treba ubrati tudi druge poti in možnosti," besede glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja povzema sporočilo za javnost.

Člani glavnega odbora so se danes seznanili tudi z dejstvom, da je Sviz 16. oktobra letos na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter vlado naslovil zahteve za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja in tarifnega dela kolektivne pogodbe za raziskovalno dejavnost. Z njimi zahtevajo zvišanje osnovnih plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavcev od vrtcev do univerz, primerno ovrednotenje dela razrednikov in v prihodnjem letu izplačilo višjega regresa za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo od minimalne.

"Članice in člani glavnega odbora Sviza so sklenili, da se bo, če sindikat od ministrstva oziroma vlade v zakonsko določenem roku ne bo prejel odgovora na zahteve in protipredloga oziroma bo odziv tak, da bo po vsebini zavračal zahteve Sviza po zvišanju plač, glavni odbor Sviza v najkrajšem možnem času sestal na izredni seji. Na njej bo odločal o začetku stavkovnih aktivnosti in drugih načinih sindikalnega boja. To pomeni, da se bo opredelil do postopka o glasovanju o stavki v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, določil stavkovne zahteve in datum stavke ter dogovoril morebitne dodatne sindikalne aktivnosti," so zapisali in dodali, da rok vladi za odgovor poteče v prihodnjih dneh.

Na današnji seji glavnega odbora sindikata so tudi ponovili "jasno zahtevo po zvišanju proračunskih sredstev za izobraževanje, in sicer za izboljšanje kakovosti sistema, ne zgolj za vlaganje v stavbe in zidove."