c S

V Škofji Loki z delavnicami proti medvrstniškemu nasilju

13.11.2017 09:07 Škofja Loka, 11. novembra (STA) - Škofjeloška občina je po dveh primerih medvrstniškega nasilja, ki sta se zgodila letošnjo jesen v tamkajšnji osnovni šoli, dala pobudo za izvedbo posebnih strokovnih delavnic za otroke in učitelje. Prvič jih bodo izvedli marca 2018 pod skupnim naslovom Ne-nasilen. Prepričani so, da lahko le z neprestanim ozaveščanjem nastopijo proti nasilju.

Po dveh primerih medvrstniškega nasilja, ki sta se letošnjo jesen zgodila v Osnovni šoli Cvetka Golarja in zunaj nje, so se na občini seznanili s splošnimi razmerami ter šolsko in varnostno klimo v vseh škofjeloških osnovnih šolah. Ugotovili so, da je ta v splošnem dobra, pozitivna in tovariška.

Z vodstvi osnovnih šol in njihovimi svetovalnimi službami so se posebej posvetili vsem oblikam in vidikom medvrstniškega nasilja in njihovemu preprečevanju, razreševanju različnih vedenjsko-čustvenih težav in konfliktov, spodbujanju in krepitvi medvrstniške solidarnosti, spoštovanja in prijateljstva ter izvajanju ustreznih strokovnih ukrepov ob posameznih pojavih medvrstniškega nasilja.

Kot so sporočili s škofjeloške občine, se tamkajšnje osnovne šole z varnostno problematiko in pojavi medvrstniškega nasilja soočajo pogumno, strokovno in odgovorno. V šolah izvajajo posebne programe ozaveščanja in izobraževanja o nesprejemljivosti in ničelni toleranci do vseh pojavnih oblik medvrstniškega nasilja.

"Ob posameznih primerih hujših oblik nasilja so se šole odzvale strokovno, odgovorno in zakonito," so poudarili na občini in dodali, da je tako postopalo tudi vodstvo Osnovne šole Cvetka Golarja ob fizičnih napadih, ki sta se dogodila letošnjo jesen.

Ker se nasilje pojavlja v zelo različnih oblikah in na različnih ravneh, tako med vrstniki kot v odnosu med starejšimi in mlajšimi ter celo med starši in učitelji, je občinsko vodstvo dalo pobudo, da se poleg vseh obstoječih programov, ki jih že zdaj izvajajo vse škofjeloške osnovne šol, izvedejo še posebne strokovne delavnice za celotno populacijo osnovnošolskih otrok in za učitelje.

Izvedli jih bodo marca prihodnje leto pod skupnim naslovom Ne-nasilen. Program bo prilagojen posameznim triadam osnovnošolcev in bo nato potekal vsako leto. Na sklepno delavnico in predavanje bodo povabili tudi starše osnovnošolskih otrok, ki so prvi odgovorni za vzgojo svojih otrok. "Le z neprestanim ozaveščanjem in kontinuiteto bomo nasilju lahko stopili naproti, opremljeni z znanjem in primernimi veščinami," so prepričani na občini.