c S

Radovedneži se bodo ob mednarodnem dnevu centrov znanosti podali po Hišpoti

10.11.2017 09:35 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Ob današnjem mednarodnem dnevu centrov znanosti Hiša eksperimentov pripravlja številne aktivnosti, ki jih povezuje Hišpot. V hiši in izven nje se bodo od 10. do 22. ure na štirinajstih različnih postajah obiskovalci prepustili radovednosti. Ob 12. uri bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič odprla novo dejavnost.

Na Prešernovem trgu bo tako med 10. in 20. uro potekala znanstveno kreativna-interaktivna delavnica Znanstveni Krneki, ki temelji na principu učenja z eksperimentiranjem.

V Hiši eksperimentov se bodo v okviru maratona dogodivščin med 16. in 22. uro odvijale znanstvene dogodivščine - znanstveni šovi, kot so barvologija, svetlobologija, vsi enaki - vsi različni, balonologija, zobologija, spominologija, težiščelogija in zvokologija.

Hišpot se bo sicer začela v Hiši eksperimentov in nadaljevala po Trubarjevi cesti do Prešernovega trga, nato pa zavila nazaj do hiše po Petkovškovem nabrežju. Na poti bodo posamezne postaje, ki bodo namenjene raziskovanju. V ta namen so prostor odstopili kavarna Cacao, TIC, Lockal, Sempatja, Stevo - frizerska hiša, Prince of Orange, Ključi Frane, Hiša sanjajočih knjig, optika Feliks in Mladinska knjiga.

Raziskovalci bodo lahko zbirali tudi žige. Prvih 50 obiskovalcev, ki bodo opravili celotno Hišpot in zbrali vse žige, bo v Hiši eksperimentov ali na Prešernovem trgu dobilo nagrado.

Dogodek je tako kot center znanosti Hiša eksperimentov namenjen vsem, ki si upajo biti radovedni, priznati, da še marsičesa ne vedo in uživati v osebni rasti. Za vstop v hišo na dan Hišpoti bodo obiskovalci odšteli dva evra, ostali dogodki so brezplačni, je v sporočilu za javnost zapisal ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos.