c S

Zaključil se je razpis za štipendije programa Za ženske v znanosti 2018

08.11.2017 15:03 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Na 12. razpis za štipendijo programa Za ženske v znanosti 2018, ki se je zaključil v petek, so se prijavile mlade raziskovalke zadnjega leta doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Prejemnice štipendij v višini 5000 evrov bodo razglašene na slovesni podelitvi 8. marca prihodnje leto, so sporočili.

Nacionalni program Za ženske v znanosti je v Slovenijo vstopil leta 2006, doslej pa sta partnerja programa podelila že 31 štipendij za znanstveno odličnost. Program poleg podeljevanja finančne spodbude mladim raziskovalkam spodbuja tudi razprave o položaju znanstvenic.

Tako kot v svetu tudi v Sloveniji položaj žensk in moških v znanosti še ni enakopraven. Po podatkih Statističnega inštituta Unesco število žensk v znanosti z leti postopoma narašča, lani je doktoriralo 53 odstotkov žensk. Odstotki pa na nadaljnji karierni poti nekoliko upadajo, saj v raziskovalnih vodah ostane le 36,1 odstotka žensk, na vodilnih položajih pa le 20 odstotkov raziskovalk.

Z mednarodnimi in nacionalnimi programi L'Oreal Unesco nudi celovito podporo ženskam v znanosti po vsem svetu, tako uglednim znanstvenicam, ki s svojim delom že spreminjajo svet na bolje, kot tudi mlajšim, ki se morajo šele spoprijeti z izzivi, ki jih prinaša jutri.

V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za Unesco leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji. Kot rezultat pobud komisije za Unesco pa je leta 2001 ministrstvo za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za uveljavitev vloge žensk v znanosti.