c S

Najboljši dijaki v vrhunskem laboratoriju izolirali človeško DNK

07.11.2017 13:22 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je letošnjim zmagovalcem dijaških tekmovanj na področju kemije, biologije ter drugih naravoslovnih in tehničnih ved nedavno omogočila tridnevno ekskurzijo v Nemčijo, kjer so dijaki v enem izmed tehnično najnaprednejših laboratorijev ugotavljali, kako izolirati in podvojiti človeško DNK.

Zotks vsako leto v jesenskem času organizira strokovno ekskurzijo za najboljše Zotkine talente, torej tiste, ki so na tekmovanjih iz znanja naravoslovja in tehnike dosegli najboljše rezultate ali se izkazali s kakšnim drugim raziskovalnim dosežkom, je na novinarski konferenci povedal Jožef Školč, predstavnik Zotksa.

"Meni se je zdela to super izkušnja, ker se mi zdi, da v šolah dobimo veliko teoretičnega znanja, praktične podlage pa ne dobimo in mogoče nam takšni poskusi pobližje predstavijo bolj specifična področja. S pomočjo tega se bomo tudi lažje odločili, kaj bi radi počeli v življenju," je o ekskurziji povedala dijakinja drugega letnika gimnazije Kranj Neža Peternel, ki je bila ena izmed udeležencev projekta.

Letošnji udeleženci delavnice so v študijskem laboratoriju ugotavljali, kako lahko izoliramo in podvojimo človeško DNK. Vodja delavnice je udeležencem pojasnila osnovne tehnike in metode dela v molekularni genetiki. Laboratorijsko delo so pričeli z uporabo mikropipet, sledila je izolacija DNK iz ustne sluznice in priprava za pomnoževanje z verižno reakcijo s polimerazo. Med analizo rezultatov so obarvali pomnožene segmente DNK in jih izpostavili elektroforezi, so na Zotks pojasnili v sporočilu za medije.

Zveza vsako leto ponuja preko 10 tekmovanj, ki večinoma pokrivajo naravoslovna in tehnična področja. V sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije pokrije približno 90 odstotkov tekmovanj relevantnih znanj v osnovnih in srednjih šolah. "Ta tekmovanja so po eni strani namenjena popularizaciji predmetov, po drugi strani pa tudi delu z nadarjenimi mladimi, ki bi jim radi odprli še kakšna nova vrata," je še dodal Školč.

Na razpisih, ki so jih ponudili na ministrstvu za izobraževanje, na Zotks niso bili uspešni in niso dobili finančne pomoči države, vendar jim je tokrat s financiranjem pomagalo podjetje Bayer, ki je dijakom odprlo študijske laboratorije, sprejelo pa bi jih tudi naslednje leto, je Školč še povedal na novinarski konferenci.