c S

Miniaturne knjige na ogled v centralni pravosodni knjižnici

07.11.2017 07:40 Ljubljana, 06. novembra (STA) - V centralni pravosodni knjižnici na Vrhovnem sodišču RS so ta teden, v sklopu tedna odprtih vrat, na ogled miniaturne knjige ali t.i. miniaturke, knjige, katerih prvotni namen je bila zlasti priročnost. Knjižnica ima v svojem fondu kar nekaj primerkov miniaturnih knjig, so v sporočilu za javnost pojasnili na vrhovnem sodišču.

Največ primerkov miniaturnih knjig je s pravnega področja, nekaj je miniaturnih slovarjev in priročnikov, za širšo javnost pa so po ocenah sodišča verjetno posebej zanimiva nekatera Valvasorjeva dela v miniaturni obliki.

Izdelava miniaturnih knjig ima sicer dolgo zgodovino, za zametke pa veljajo vsi popisani predmeti malega formata iz časov pred izumom tiska.

Zaradi razvoja tehnike in napredka tiskarske tehnologije, litografije in iznajdbe fotografije velja za "zlato dobo" miniaturne knjige 19. stoletje, ko je izšlo več kot 3000 miniaturnih knjig vseh knjižnih zvrsti: leposlovje, slovarji, biblije, molitveniki, turistični vodiči ter raznovrstni priročniki. Še pred tem, v 18. stoletju in vse do časa druge svetovne vojne, pa so bili posebej popularni miniaturni koledarčki in miniaturne knjige za otroke, so na sodišču še navedli v sporočilu za javnost.